7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kaszankowa papryka - faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i oliwkami

Doskonały pomysł na paprykę. Wyśmienite na lekki obiad lub na kolację.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 duże papryki (zielone lub kolorowe)
szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
ćwierć kilograma twarogu
spora garść posiekanych oliwek (kolor oliwek zależy od gustu)
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
oliwa (ale nie extra vergine) lub masło

Przygotowanie:

Kilka dużych, dorodnych papryk myję. Następnie ostrym i cienkim nożykiem nacinamy w okolicach ogonka trzymającego warzywo tak, aby zielona nóżka naszej papryki miała elegancki i nie poszarpany kołnierz. Delikatnie przez otworek usuwamy niejadalną zawartość papryki.

Farsz przyrządzamy z kaszy gryczanej i białego sera starannie oba składniki mieszając. W wersji dietetycznej może być chudy twaróg. Aby farsz miał swój niepowtarzalny smak, dodajemy sporą garść posiekanych oliwek oraz kilka ząbków czosnku. Taki farsz doprawiamy szczyptą soli, starannie mieszamy i pakujemy do bombowych papryk.

Na koniec bierzemy nóżkę papryki z kołnierzykiem i starannie zatykamy wlot naszej bomby. Zapiekamy na jakiejś blasze od czasu do czasu polewając oliwą lub, w wersji polskiej, ludowej, smarując masłem. Czas zapiekania to kilkanaście minut.

Gdy już nasze cudo dojrzeje, układamy na talerzu i wcinamy bez żenady oblizując się językiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Pierogi lubelskie (z kaszą gryczaną i twarogiem) (lakto-wege)
Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami (wegańska)
Papryka faszerowana pieczarkami z ryżem i oliwkami (wegańska)
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z warzywami i serem pleśniowym (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym (wegańska)
Papryka faszerowana serem bałkańskim z suszonymi pomidorami i oliwkami (lakto-wege)
Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu (lakto-wege)
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną (wegańska)
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas