7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chlebek Mojżesza (ze strączkowymi i bakaliami)Dla alergików. Chlebek Mojżesza jest inspirowany Biblią, to znaczy paroma przepisami co tam są miedzy wierszami ukryte (chociaż jestem buddystką, hehehe, to się nazywa ekumenizacja;))))
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:na porcję strączkowych przypadają dwie porcje bakalii:
soczewica zielona cieciorka fasola biała fasola czerwona suszone morele suszone figi (dają efekt "strzelania" w buzi) suszone daktyle rodzynki suszone śliwki (mało) mąka gryczana mąka kukurydziana wiórki kokosowe oliwa z pestek winogron Przygotowanie:Strączkowe ugotować w niewielkiej ilości wody. Bakalie można wrzucić do gotujących się strączkowych, wtedy nie trzeba ich później kroić, miksuje się wszystko razem po ugotowaniu.
Do strączkowych dodać posiekane bakalie, dodać odrobinę wody i miksować dodając mąkę gryczaną i mąkę kukurydzianą; należy uważać z ilością mąki bowiem chlebek rozpada się, gdy jest jej za dużo. Nie trzeba dążyć do masy jednolitej, wręcz przeciwnie, im więcej nie zmiksowanych niespodzianek tym lepiej. Gdy masa osiągnie konsystencję średniostałą (bardziej płynną niż ciasto na ciasto kruche) należy dodać kilka łyżek oliwy. Blachę posmarować na grubo oliwą i wysypać mąką gryczaną; ułożyć masę, posypać mąką gryczaną i wiórkami kokosowymi; wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem w jakim stanie jest środek. Wierzch powinien być zarumieniony, a środek upieczony. Najlepiej piec w sobotę wieczorem bowiem twardnienie środka trwa jeszcze kilka godzin po upieczeniu. Po wyłączeniu gazu zostawić w piekarniku i włożyć do niego miskę z wodą, żeby ciasto za bardzo nie wyschło. Wskazówki i uwagi:Kroić jak ciasto i podawać z tym, co dziecko lubi najbardziej: z dżemem, powidłami, kiełkami, rzeżuchą, kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami, groszkiem, zupą dyniową, gorzką czekoladą - czymkolwiek.
Nadesłał(a) jojo don huevo,
dnia: 2003-06-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis z mojego opracowania Tydzień z życia alergika
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Fajne żarełko. Trochę wyszedł za słodki, ale po posmarowaniu słonym roślinnym masełkiem było super. Najlepiej smakuje na drugi albo trzeci dzień.
Cytrynka 2009-05-26 06:24:36.914
to było najeprze żarełko jakie jadłąm
~patka 2006-12-29 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zimowy chlebek drożdżowy ze skórką pomarańczową i innymi bakaliami (wegańska)Kotlety strączkowe (wegańska) Kotlety strączkowe (z 3 strączkowców) (wegańska) Pasztet strączkowo-warzywny (wegańska) Strączkowa pasta do kanapek (wegańska) pasztet strączkowo - grzybowy (wegańska) Chlebek szpinakowy (lakto-wege) Chlebek Pychotka (wegańska+miód) Chlebek z Ardei (wegańska) Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
To straszny zbity zakalec chyba wychodzi. Tak ma być?
Zdjęcie by się przydało, bo trudno uwierzyć, że upiecze się z tego coś na kształt chleba.
~Marta 2011-08-29 19:12:36.548