7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Uczta (prawie) o północy ;))

10.07.2003 ok. 23.30 zrobiłam sobie b. przyjemną fasolkę szparagową. Osoby nie będące pokroju mojej cioci, tzn. że jak obiad, to koniecznie mielony, ziemniory i kapucha a jak fasolka to koniecznie z masłem i bułą tartą (buee!) i nie uważające że ktoś kto je gotowaną fasolkę szp. z oliwą i startym serem jest nienormalny, na pewno z miłą chęcią upichcą sobie coś takiego.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

nie podaję dokładnych proporcji, to była improwizacja, musicie sobie sami dobrać:

ze 2 garście fasolki szparagowej
1 dymka
1-2 łyżki świeżej posiekanej pietruchy
4 ząbki czosnq
oliwa, sól pieprz
troche wody
W wersji lakto mozna dodac starty parmezan albo oscypek
Albo dodac do duszenia wina - biale wytrawne
Albo jedno i drugie.

Przygotowanie:

Dymkę posiekać, czosnek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami albo przez wyciskarkę drania.
Rozgrzać oliwę, przesmażyć czosnek i dymkę, ewentualnie wlać trochę wina i wrzucić pietruchę. Potrzymac chwilkę na ogniu. Fasolkę (wymytą i z obciętymi końcówkamiz obu stron!) wrzucić, podlać wody, tak żeby ją przykryła, nakryć pokrywką i dusić na miękko, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Trochę odparować.

Wskazówki i uwagi:

Podawać natychmiast, w wersji lakto posypane serem i koniecznie z kromką chleba do wymiatania sosu ;))
Nadesłał(a) qrczaque, dnia: 2003-07-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Naprawdę pyszna alternatywa dla fasolki z bułką tartą! Polecam !
VegePancur 2008-09-13 18:12:19.097

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas