7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kotlety fasolowe po greckuJest to pomysł na wege wersję ryby po grecku.
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki: dla 4 osóbKotlety:
2 szklanki fasoli 1 cebula 2 jajka bułka tarta Sos: 3 marchewki 1 mały seler albo pół dużego 1 korzeń pietruszki 2 średnie cebule czosnek opcjonalnie olej 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo pół kartonika gęstego sosu pomidorowego Przygotowanie:Kotlety:
Fasolę ugotować na miękko i zmielić na drobnym sitku razem z cebulą (ewentualnie można zmiksować dodając odrobinę oleju). Dodać 2 jajka, posolić, wyrobić masę. Jeśli za gęsta dodać olej (chyba że całkiem sucha wtedy trzecie jajko), a jak za mokra podsypać tartej bułki. Wyrabiać niewielkie podłużne kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć. Sos: Warzywa utrzeć na grubej tarce. Cebule i czosnek pokroić w piórka. Wrzucić wszystko na rozgrzany olej, chwilę smażyć. Podlać wodą (tak ze 2-3 łyżki, żeby nie przywierało). Posolić, popieprzyć, dusić do miekkości. Jak już miękkie dodać koncentrat pomidorowy albo pół kartonika gęstego sosu pomidorowego, wtedy trzeba jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, żeby odparować nadmiar płynu. Pozostawić do wystudzenia. Pół sosu rozdyźdać na półmisku, na tym ułożyć kotlety i przykryć resztą. Muszą trochę postać, żeby się smaki przegryzły. Dlatego sos nie może być zbyt wodnisty, żeby się kotleciki nie rozpaćkały.
Nadesłał(a) ISIA,
dnia: 2003-07-31 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kotlety sojowe po grecku (na zimno) (wegańska)Kotlety jęczmienno-fasolowe (wegańska) Pita z pastą fasolową, kotletami, ogórkiem i kukurydzą (wegańska) Sałatka z dyni po grecku (wegańska) Pitta z serem feta po grecku (lakto-wege) Sałatka fasolowa (bez ograniczeń) Kulki fasolowe (wegańska) Spagetti po grecku - ze smażoną cukinią i parmezanem (lakto-wege) Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska) Fasolka szparagowa po grecku (duszona z czosnkiem i natką) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~gRim 2004-04-22 00:00:00.0