7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Papryka w kolorach reagge - faszerowana bobem i marchewkąPapryki wychodzą w intensywnych kolorach - od żółci papryki i kaszy kukurydzianej przez wściekle zielony bób i pietruszkę do marchewkowej czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:6 papryk ogrodowych (te seledynowo żółte)
1 szklanka kaszy kukurydzianej 1/4 kg bobu 1 duża marchewka 1 duża cebula (a może lepiej por?) natka pietruszki 1 duuuży ząbek czosnku sól sos sojowy pieprz biały oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie:Kaszę ugotować bez odcedzania.
Papryki poprzekrawać na pół wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne i ogonki, połówki posolić. Bób obgotować przez ok 5 min. na parze. Jak tylko skórki zaczną pękać - zdejmować (nie można przegotować - skórki mają nie zmienić koloru, a środek ma być twardawy). Wystudzony obłuskać. Marchew pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oliwie, wrzucić do ugotowanej kaszy. Posiekać natkę i też do kaszy. Wcisnąć czosnek, doprawić solą, sosem sojowym i białym pieprzem. Jeśli jest za gęsta, to warto kapnąć wody. Tym kukurydzianym "rizotto" wypełniać dna papryki (tak ok. 1/3 wysokości), na tym układać sporo bobu, lekko przykryć kaszą, tak aby bób trochę wyglądał, ale był chroniony przed przypieczeniem w piekarniku.. Zapiekać pod przykryciem na 220°C. Wskazówki i uwagi:Danie nie jest wbrew pozorom czasochłonne - wszystko można sobie przygotować podczas gotowania się kaszy (czyli obparować/obgotować bób, obsmażyć marchew z cebulą, posiekać natkę, obłuskać bób i oczyścić papryki). Potem tylko wymieszać składniki, nadziać i do piekarnika siup.
Nadesłał(a) sowa,
dnia: 2003-08-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Faszerowane jajka w trzech kolorach (ovo-wege)Papryka faszerowana ryżem z marchewką i groszkiem, pieczona w pomidorach (lakto-wege) Sałata z bobem, oliwkami i papryką (wegańska) Papryka faszerowana soją (ovo-wege) Papryka faszerowana cukinią (wegańska) Faszerowana papryka z fetą (z grilla) (lakto-wege) Faszerowana papryka gotowana na parze (wegańska) Sos pomidorowy z marchewką i papryką (wegańska) Paella z bobem, fasolką szparagową i papryką (wegańska) Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |