7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bulion warzywny ze "ślimaczkami" żytnimi



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Bulion:
- 1/2 (góra 2/3) szklanki cieciorki wypłukać i zalać wieczorem, najpóźniej rano wrzątkiem niech namoknie.
- 2 marchewki, duża pietrucha, duża cebula, jeden cały średni seler., 1 średni por, groszek zielony świeży (garść), natka pietruszki, liście selera, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, (lub kolendra zamiast 2 pierwszych - ja ich nie mieszam ze sobą), pieprz ziarnisty czarny, sól, sos sojowy, trochę soku z cytryny, ząbek czosnku, kto lubi kostka warzywna)
- oliwa z oliwek o delikatnym smaku

Nalesniki:
- 3 kopiaste łyżki maki żytniej razowej
- mąka pszennej (biała)
- 2 jaja (w wersji weganskiej mogą być 2 łyzki mąki sojowej, ale ja nie próbowałam tego sposobu)
- piwo żywiec (2/3 puszki)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- ew. trochę wody

Przygotowanie:

Cieciorkę gotować w wodzie w której się moczyła.
Warzywa pokroić w słupki (na zapałkę).
Jak cieciorka jest taka prawie dobra, dodać zioła i warzywa (cebulę można wcześniej podsmażyć), oliwę. Gdy zupa się ugotuje dodać posiekaną natkę pietruszki, listki selera, przyprawy (sól, sos sojowy, cytrynę, kostkę) i zestawić z gotowania.

Usmażone nalesniki trzeba ciasno zrolowac i po jakims
czasie pociac w ok centymetrowe plasterki - takie slimaczki ukladamy na talerzu i zalewamy zupa. PYCHA!!!
Do zjedzenia natychmiast - nie wkładać ich do gara, bo się rozmoczą i przy ew odgrzewaniu rozmamłają.

Naleśniki robi się tak:
Jajo lub 2, rozbełtać z odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodać ok 2/3 dużej puszki żywca, 3 kopiaste łyżki mąki razowej żytniej, resztę mąki białej pszennej (do uzyskania odpowiedniej niezbyt gęstej konsystencji, ew. dodać trochę wody). Zmiksować, odstawić na 1/2 godz. niech mąka "puści klej".
Takie nalesniki są delikatniejsze od normalnych, bo mąka razowa tak nie wiąże jak pszenna biała. Trzeba delikatnie, najwyżej zmienić trochę proporcje, lub dać jeszcze jajo - raczej nie przekładać za pomocą łopatki a podrzucać.

Wskazówki i uwagi:

Te slimaczki swietnie tez sprawdzaja sie w salatkach ulozone na wierzchu zamiast pieczywa.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2003-08-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Warzywny bulion instant (wegańska)
Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych (wegańska)
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe (wegańska)
Ziemniaczane smażone ślimaczki (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Bulion suchy z pomidorów (wegańska)
Makaron domowy (żytni) (wegańska)
Bulion z soczewicą i lanymi kluseczkami (ovo-wege)
Zupa krem z porów na bulionie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas