7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:Bulion:
- 1/2 (góra 2/3) szklanki cieciorki wypłukać i zalać wieczorem, najpóźniej rano wrzątkiem niech namoknie. - 2 marchewki, duża pietrucha, duża cebula, jeden cały średni seler., 1 średni por, groszek zielony świeży (garść), natka pietruszki, liście selera, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, (lub kolendra zamiast 2 pierwszych - ja ich nie mieszam ze sobą), pieprz ziarnisty czarny, sól, sos sojowy, trochę soku z cytryny, ząbek czosnku, kto lubi kostka warzywna) - oliwa z oliwek o delikatnym smaku Nalesniki: - 3 kopiaste łyżki maki żytniej razowej - mąka pszennej (biała) - 2 jaja (w wersji weganskiej mogą być 2 łyzki mąki sojowej, ale ja nie próbowałam tego sposobu) - piwo żywiec (2/3 puszki) - gałka muszkatołowa - sól, pieprz - ew. trochę wody Przygotowanie:Cieciorkę gotować w wodzie w której się moczyła.
Warzywa pokroić w słupki (na zapałkę). Jak cieciorka jest taka prawie dobra, dodać zioła i warzywa (cebulę można wcześniej podsmażyć), oliwę. Gdy zupa się ugotuje dodać posiekaną natkę pietruszki, listki selera, przyprawy (sól, sos sojowy, cytrynę, kostkę) i zestawić z gotowania. Usmażone nalesniki trzeba ciasno zrolowac i po jakims czasie pociac w ok centymetrowe plasterki - takie slimaczki ukladamy na talerzu i zalewamy zupa. PYCHA!!! Do zjedzenia natychmiast - nie wkładać ich do gara, bo się rozmoczą i przy ew odgrzewaniu rozmamłają. Naleśniki robi się tak: Jajo lub 2, rozbełtać z odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodać ok 2/3 dużej puszki żywca, 3 kopiaste łyżki mąki razowej żytniej, resztę mąki białej pszennej (do uzyskania odpowiedniej niezbyt gęstej konsystencji, ew. dodać trochę wody). Zmiksować, odstawić na 1/2 godz. niech mąka "puści klej". Takie nalesniki są delikatniejsze od normalnych, bo mąka razowa tak nie wiąże jak pszenna biała. Trzeba delikatnie, najwyżej zmienić trochę proporcje, lub dać jeszcze jajo - raczej nie przekładać za pomocą łopatki a podrzucać. Wskazówki i uwagi:Te slimaczki swietnie tez sprawdzaja sie w salatkach ulozone na wierzchu zamiast pieczywa.
Nadesłał(a) sowa,
dnia: 2003-08-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Warzywny bulion instant (wegańska)Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych (wegańska) Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska) Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe (wegańska) Ziemniaczane smażone ślimaczki (wegańska) Bułeczki żytnie (wegańska) Bulion suchy z pomidorów (wegańska) Makaron domowy (żytni) (wegańska) Bulion z soczewicą i lanymi kluseczkami (ovo-wege) Zupa krem z porów na bulionie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |