7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet z grochu z zielonym pieprzem

Jest doskonały z sosem tatarskim lub świeżymi ogórkami.

Średnia ocena: [4.8 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 i 1/2 szklanki suchego, łuskanego grochu
1/2 szklanki płatków owsianych
1 b. duża cebula
1 pietruszka (korzeń)
1/2 selera (korzeń)

oliwa do smażenia
1/2 paczki (taka spora garść) pieprzu zielonego nie mielonego (nie bać się - ma być go dużo, on nie jest ostry)
1 łyżka kolendry nie mielonej (niekoniecznie, ale warto)
kminek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku
sól
sos sojowy grzybowy (ew. zwykły ciemny)
ew. kostka rosołowa warzywna do smaku
ew. bułka tarta do zagęszczenia
+ bułka tarta lub płatki owsiane do wysypania formy

Przygotowanie:

Groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy najlepiej na noc, albo chociaż na parę godzin. Wodę z namaczania zlewamy, groch płuczemy, i gotujemy w niewielkiej ilości świeżej wody (staram się go tak ugotować, aby wody nie odlewać, a żeby sama wyparowała), groch ma być miękki ale nie rozgotowany na masę - ma być widać całe łatwo rozpadające się ziarna. Nie mielimy tego.

Na ok. 1 szklankę wrzątku rzucam płatki. Jak się ugotują, dodaję do ugotowanego grochu. Cebulę siekam, warzywa ścieram na grubej tarce.

Na rozgrzaną oliwę wrzucam pieprz, kolendrę i kminek, chwilę podsmażam. Dodaję cebulę i czekam, aż się zeszkli. Potem dodaję starte warzywa i podsmażam - duszę ok 10 min. Dodaję do grochu.

Mieszam wszystko, dodaję koncentrat, wyciśnięty czosnek, doprawiam solą i sosem sojowym (można rozpuścić kostkę i dodać).
Jak jest za gęste, to dodaję wody, jak za rzadkie, można się poratować bułką tartą. Ma być takie nie lejące, ale i nie klucha.

Przekładam do formy wysypanej bułką tartą albo płatkami owsianymi i piekę w ok 200°C przez godzinę.

Wskazówki i uwagi:

Zielony pieprz nie jest ostry, a ma niepowtarzalny aromat - pasztet będzie tylko lekko pikantny. Jeśli lubisz potrawy ostre, trzeba dodać czarnego mielonego pieprzu lub papryki.

Pasztet można podzielić na części, zapakować w folię aluminiową i zamrozić na później - świetnie to znosi.
Nadesłał(a) sowa, dnia: 2003-08-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Smakowo pasztet bardzo dobry. Jeden z lepszych, jakie jadłam. Przeszkadzał mi jednak ten pieprz i kolendra i skończyło się na wybieraniu ziarenek z każdego kawałka. Niestety też masa rozpadała się zamiast kroić.
drevni_kocur 2015-01-03 21:48:22.099


Świetny! Dałam 2 łyżeczki kolorowego pieprzu i marchew zamiast pietruszki. Strasznie się kruszył, ale pewnie dlatego że nie czekałam długo po wyciągnięciu z piekarnika. ;)
Jedna uwaga - nie jest go dużo, mam małą keksówkę, ale spokojnie mogłam zrobić podwójną porcję.
Avka 2013-03-12 09:28:39.277

pasztet rewelacja! zachwycił nawet moją niewege rodzinkę :))
seszensue 2011-05-06 18:22:51.781

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z grochu (wegańska)
Zupa-krem ziemniaczano-paprykowa z zielonym pieprzem (lakto-wege)
Pasztet z żłółtego grochu (wegańska)
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej (wegańska)
Awokado z cytryną i pieprzem (wegańska)
Szparagi zapiekane z pieprzem (wegańska)
Brzoskwinie w aromatycznym syropie z pieprzem (wegańska)
Groch z marchewką (wegańska)
Groch z cebulą (wegańska)
Kapusta z grochem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas