7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałamiJeden z pierwszych ogólnodostępnych przepisów na makagigi opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885.
Rodzaj diety: wegańska+miód
Składniki:szklanka miodu
6 łyżeczek cukru szklanka maku 2 łyżki siekanych orzechów lub migdałów oliwa do posmarowania blachy Przygotowanie:Miód zagotowujemy z cukrem i suchym makiem. Mieszamy trzymając na niedużym gazie. Gdy masa się lekko zarumieni, dodajemy posiekane orzechy (nie próbować, bo gorące - można się oparzyć), mieszamy.
Wykładamy równą, cienką warstwą na blachę wysmarowaną oliwą. Gdy ostygnie, kroimy nożem na kostki czy romby. Smacznego. Wskazówki i uwagi:Mak ma być suchy, nie mielony.
Nadesłał(a) arleta,
dnia: 2000-08-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Makowe placki z migdałami (bez ograniczeń)Szyszki (ciastka) z migdałami i orzechami (bez ograniczeń) Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska) Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami (wegańska) Sezamki domowe z cynamonem (wegańska+miód) Placek makowy (bez ograniczeń) Tort makowy (wegańska) Pierożki makowe (wegańska) Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska) Makowe ciasteczka-placuszki (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
nanak 2012-07-01 12:36:20.545