
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:20 żółtych papryk
ew. żółty ser do posypania farsz: duży worek ugotowanego ryżu (lekko twardego) pół kilo pieczarek (najlepiej małych, takie są bardziej aromatyczne) 2 duże cebule jajko sól pieprz czerwona papryka w proszku inne przyprawy - co kto lubi, może być pietruszka, czosnek... sos: 10 pomidorów 2 cebule czerwona papryka 3 łyżki oliwy do smażenia przyprawy Przygotowanie:
Pieczarki pokroić raczej drobno, cebule również, przesmażyć na oliwie. Składniki farszu wymieszać, przyprawić i odstawić w chłodne miejsce w celu "przegryzienia się".
Pomidory obrać ze skórki, cebulę i paprykę pokroić dosyć drobno, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory. Całość przyprawić i dusić około 15 minut. Papryki umyć, pozbawić je gniazd nasiennych - najlepiej w tym celu odkroić górę i wydrążyć delikwentkę łyżeczką. Nadziewać farszem. Papryki ułożyć w wysokim naczyniu na mocno rozgrzanej oliwie i smażyć do zbrązowienia skórki. Najlepiej używać garnka z grubym dnem i przykrywką, bo papryka mocno pryska w trakcie obsmażania. Uwaga na gorącą oliwę!!! Tak przygotowane, ostudzone papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, można posypać żółtym serem i zapiekać około 20 minut w temperaturze 160°C. Pycha! Wskazówki i uwagi:Danie można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Doskonałe na kolację z przyjaciółmi. Wystarczy tylko wyjąć, włożyć do pieca i po paru minutach cały dom wypełnia apetyczny zapach smażonej papryki.
Nadesłał(a) ~Ludmila,
dnia: 2003-09-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Pycha:)
~Silverka 2011-06-20 12:08:02.765
Droga pani uwazam pani przepis za smakowity, napewno z niego skorzystam.
~atashi 2004-09-23 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Papryka faszerowana pieczarkami z ryżem i oliwkami (wegańska)Papryka nadziewana ryżem, z sosem pomidorowym (wegańska) Sos pomidorowo-warzywny (z marchewką, cukinią, papryką, pieczarkami) (wegańska) Gotowane kabaczki faszerowane ryżem z pieczarkami i winegretem (wegańska) Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką (wegańska) Zielona papryka faszerowana tofu i ryżem (wegańska) Sos pomidorowy z koncentratu, z pieczarkami (wegańska) Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami (wegańska) Sos pomidorowy z pieczarkami i ziołami (wegańska) Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Trzeba je podpiec szybciej w garnku?
~Justyna 2021-03-05 20:48:47.888