7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza gryczana z dynią i pieczarkami

Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.

Średnia ocena: [4.55 z 20 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 szkl. kaszy gryczanej lub pół na pół gryczanej i jęczmiennej (jeśli ktoś za gryczaną średnio przepada)
2 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
ew. olej lniany do kaszy (mniam)

dynia - ok. 700-800 g (po pokrojeniu w kostkę to będzie naczynie 1,5 l)
pieczarki - ok. 200-300 g
ew. średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz czarny
ew. pieprz ziołowy
ew. gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu podstawowego (kaszę wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 12-15 min. bez mieszania).

W międzyczasie bierzemy się za warzywa. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kawałki nie muszą być małe, ale dobrze by było, gdyby nie były zbyt grube - żeby nie było problemu z dynią twardą w środku i rozciapaną na wierzchu. Pieczarki obieramy i ciachamy w plasterki lub ćwiartki. Cebulę obieramy, przekrawamy np. na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na pół.

Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy na dużym ogniu pieczarki z cebulą. Odkładamy na talerz. Teraz wrzucamy dynię, ew. można dodać ciut wody, smażymy/dusimy aż dynia zrobi się miękkawa. Pieczarki, cebulę i dynię można też dusić razem, chociaż wtedy danie wygląda trochę mniej apetycznie. Pamiętamy, że woda z pieczarek i dyni (a jest jej sporo) musi odparować. Całość nie może pływać - to nie zupa ;)

Na koniec solimy do smaku, można dodać pieprzu i gałki.

Kiedy kasza się ugotuje, można do niej dodać oleju lnianego - świetnie się komponuje! Nakładamy kaszę na talerze, na to dynię, pieczarki i gotowe. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ja uwielbiam jak jest dużo warzyw dlatego ta ilość kaszy starcza nam właściwie na 4 porcje. Ale taka pyszna kasza nigdy się nie marnuje, więc zawsze nadwyżkę z chęcią "sprzątnę" ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-09-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


jakoś nie przypadło mi do gustu mimo że lubię każde ze składników
beagraf 2013-09-28 16:53:52.451

Wreszcie dodałam dokładniejsze proporcje - mam nadzieję że się przydadzą :) Aż dziwne, ale pisząc wcześniejszy komentarz z głowy naprawdę dobrze trafiłam :)
patrycccja 2011-01-16 19:10:50.733

Hyhy, u mnie jeszcze nie czas na to danie, bo teraz zawsze robię wersję z pomidorami - póki jeszcze jest sezon pomidorowy :) Ale szklanka kaszy starcza chyba na 3-4 porcje. Z dynią, taką pokrojoną już w kostkę, celowałabym gdzieś w ok. 1,5 l. Dużo zresztą zależy od tego, kto czego więcej woli. Ja lubię dużo warzyw, ale kaszę też uwielbiam, więc tutaj... wszystkiego chcę DUŻO ;D
patrycccja 2010-10-29 19:17:49.702

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza gryczana z dynią i pomidorami (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Kasza gryczana + seler (wegańska)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)
Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska)
Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege)
Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas