7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Polskie gomasio (z siemienia lnianego)Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne."
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:siemię lniane
sól (w stosunku 6-7 części siemienia na 1 część soli) Przygotowanie:Robi się to prosto: praży się siemię lniane z solą na patelni dopóki siemię nie zmieni koloru i nie zacznie leciutko strzelać (trzeba uważać, żeby go nie spalić). Potem część siemienia mieli się w młynku, a część zostawia w całości.
Tą mieszanką można posypywać zupy, sałatki, pyszne jest też kiedy odrobiną posypie się chleb z masłem. Wskazówki i uwagi:Nie robić za dużo na raz i trzymać w lodowce, bo szybko wietrzeje i jełczeje.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-10-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podala Edyta Jaczewska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Zrobiłam według modyfikacji podanych przez Pepe: pomieszałam siemię lniane z sezamem, a sól dałam w proporcji 1:12. Wyszło baaardzo smaczne! :D
Irokezik91 2010-10-02 00:31:05.843
Znam też pewne "modyfikacje" ;)
-może być 6 do 12 części lnu na 1 część soli -można mieszać siemię lniane z sezamem, np. pół na pół -można: uprażyć - zemleć lekko - znów chwilę prażyć - zemleć na drobno Pozdrawiam /na chlebie z masłem rzeczywiście jest pyszne :)/ ~Pepe 2009-06-19 21:00:02.059 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Masełko z siemienia lnianego (wegańska)Pasta z siemienia lnianego z ogórkiem kiszonym lub małosolnym (wegańska) Naleśniki z ciemną duszą (z naparem z siemienia lnianego) (wegańska) Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych) (wegańska) Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń) Gomasio z dodatkiem oleju lub bez (wegańska) Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska) Poranny kleik z siemienia (wegańska & RAW) Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu (wegańska) Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
zrobiłam i użyłam dziś zamiast samej soli, na kanapkach. bardzo smaczne, lecz siemię uprażone i rozgniecione ma taki charakterystyczny morski (żeby nie powiedzieć, że rybi) zapach... chyba warto wrzucić trochę sezamu :D
majczi 2015-06-17 19:16:57.694