7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania!Fiona: "Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogóle się nie zsechł. Podziękowania dla Grażynki - autorki przepisu!"
Średnia ocena:
[4.543859649122807
z 57 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [413]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na 2 wąskie formy o dł. 30-40 cm1 litr (4 szkl.) mocno ciepłej wody - aby nie za łatwo było wsadzić łapkę (ok. 50° C)
50 g świeżych drożdży 1 kg mąki zwykłej pszennej z dodatkiem otrąb (LUB mąka razowa wymieszana ze zwykłą) 1 czubata łyżka soli 2-3 łyżki stołowe oliwy olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek bułka tarta do ich posypania ew. dodatki, np. pestki słonecznika, sezam lub kminek Przygotowanie:Do dużego gara (4l) wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże przez mieszanie ich łapką. Wsypujemy inteligentnie mąkę, żeby się nie ufyflunić i też mieszamy ją łapką. Wsypujemy (wcześniej odmierzoną, żeby nie uwalać rozczynem solniczki) czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy (jedno dobre chluśnięcie) na oko oliwę (pewnie ze dwie-trzy łyżki stołowe). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie nie leniuchujemy tylko: - smarujemy dwie foremki masełkiem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą (tylko solidnie, żadnej fuszerki - mnie raz chlebuś przywarł jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlazła od miąższu) - ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parę minut. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła. Podobny efekt uzyskuję przez postawienie foremek na najniższym poziomie. UWAGI OD ADMINA: Powtarzają się pytania o temperaturę pieczenia, więc na podstawie komentarzy wyjaśniam: - najpierw nagrzewamy piekarnik do 250° C - kiedy już jest nagrzany, wkładamy wyrośnięty chleb i zostawiamy np. na 10 minut - ustawiamy piekarnik na 180-200° C (większość osób preferuje chyba 200°) i pieczemy ok. 45 min. lub aż chleb będzie wystarczająco rumiany. I jeszcze jedno: nie jest konieczne posiadanie piekarnika z termoobiegiem. W czasie pieczenia, zwł. na początku, staramy się nie otwierać piekarnika, żeby nie wychładzać. Wskazówki i uwagi:Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie!!!
Do foremek się je WLEWA!!! :D W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć swą objętość 2-2,5-krotnie. W piekarniku o następne 50-80%. To, że ciasto jest rzadkie, nie przeszkadza mu pięknie wyrosnąć z garścią ziaren słonecznika czy sezamu.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-10-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podala Fiona
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
A więc zrobiłam, wyrósł, nie ma zakalca, teoretycznie wszystko gra ale jednak nie jest to najsmaczniejszy możliwie chleb - zdecydowanie chleby na zakwasie są lepsze:] przepis prosty i szalenie szybki:)
~Morena 2013-08-06 08:07:01.172
Nie mam żadnego doświadczenia z wypiekami. Ten chleb po prostu zrobiłam tak jak podano w przepisie. Wyszedł super. Mąż i syn są pod wrażeniem. Zero zakalca. Pyszny chrupiący chlebek. Polecam
~Ania 2013-07-14 15:20:21.199 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pizza - przepis na ciasto bez wyrabiania (ovo-wege)Chleb - przepis uniwersalny (wegańska) Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Ciasto drożdżowe orzechowo-owocowe (bananowe) bez wyrabiania (wegańska) Sos grzybowy najprostszy (wegańska) Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska) Ciasto na pizzę 2 (wyrabiane 2 razy) (wegańska) Gofry - precyzyjny przepis (bez ograniczeń) Gazpacho - przepis ogólny (wegańska) Najprostszy znakomity barszcz czerwony (z buraczków nastawianych na noc) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
PS. Do Shao - jeśli Ci ciasto opada podczas przenoszenia to znaczy ,że jest przerośnięte ,trzeba to robić z wyczuciem ,ciasto drożdżowe też może sie nie udać przez zbyt długi czas wyrastania.
~pati 2013-08-25 12:53:17.586