7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Indyjska mieszanka przypraw (masala) prażona na ghee/maśleW kuchni indyjskiej do wszystkich potraw używa się masali ponieważ przyprawy, które najpierw prażymy, nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:0,5 łyżki ghee lub masła
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy 0,25 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki asafoetidy (asafetydy) 0,25 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:Podajemy tu przykład masali, ale masala będzie inna dla różnych dań.
Zasadą jest jedynie, że wrzucamy przyprawy na rozgrzany tłuszcz w odpowiedniej kolejności: od najgrubiej do najdrobniej zmielonych. Każda z nich powinna prażyć się kilka sekund, a całość nie dłużej niż do chwili, kiedy lekko gryzący dymek wydobędzie się z garnka. Należy być szczególnie uważnym, dlatego, że wystarczy chwila nieuwagi i... masala się spali.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2003-11-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Wegetarianizm po mistrzowsku", Autorka: Ewa Kmiecik. Wyd: Natur Art.2000.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Garam masala - "gorąca mieszanka" przypraw (wegańska)Chai Masala - indyjski przepis na rozgrzewającą herbatę (wegańska) Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw (wegańska) Curry własne, domowe - mieszanka przypraw (wegańska & RAW) Ghee - klarowane (oczyszczone) masło (lakto-wege) Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska) Garam masala z Pundżabu (wegańska) Popcorn (prażona kukurydza) z bakaliami (wegańska+miód) Ciecierzyca prażona z kuminem i chili (wegańska) Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |