
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pepparkakor - szwedzkie pierniczkiKruche, aromatyczne pierniczki to klasyczny szwedzki przysmak na Boże Narodzenie. Najlepiej upiec je na kilka/kilkanaście dni przed świętami (są najsmaczniejsze kiedy trochę poleżą). Można je długo przechowywać.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:300 g margaryny/ masła
500 ml melasy 1 łyżka imbiru 2 łyżki cynamonu 1 łyżka goździków 2 łyżeczki kardamonu 1 łyżka sody 200 ml wody 1,5 litra mąki pszennej Przygotowanie:
Pierwszego dnia zmieszaj (najlepiej mikserem) margarynę i melasę, dodaj przyprawy, sodę, wodę i część mąki. Na stolnicy wyrób ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Ciasto odłóż na dobę, żeby "odpoczęło".
Drugiego dnia cienko rozwałkuj ciasto i wytnij pierniczki za pomocą foremek - klasyczne kształty to serca, ludziki i prosiaczki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierniczki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ciastka przez 5 minut. Zostaw pierniczki na blasze aż ostygną. Wskazówki i uwagi:Po wystygnięciu pierniczki przełóż do szczelnie zamkniętego i suchego pojemnika.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
a czy zamiast masła moze byc olej?
~olla 2004-06-17 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Szwedzkie pierniczki peppar kakor (lakto-wege)Chleb - placki szwedzkie (drożdżowe z anyżkiem) (lakto-wege) Pierniczki norymberskie (ovo-wege) Wegański piernik (wegańska) Piernik bananowy (wegańska) Pierniczki wegańskie (wegańska) Piernik po szlachecku na miodzie (ovo-wege) Piernik staropolski na miodzie (bez ograniczeń) Piernik bez miodu (bez ograniczeń) Piernik Jadzi z bakaliami (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~speedqueen 2007-12-09 00:00:00.0