
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ciasto:
400g białej mąki 1/2 łyżeczki soli olej 150ml zimnej wody farsz: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 kalafiora 200g świeżego groszku 4 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczka kozieradki 1/2 łyżeczka startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczka kukrumy 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczka asofetidy 1/4 łyżeczka mieloych goździków 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z solą i olejem. Mieszanina ta swym wyglądem będzie przypominać kruszonkę. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto.
Zagniatać energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie przyklejało się do rąk. Z gotowego ciasta ulepić kulę, spryskać kilkoma kroplami wody i przykryć wilgotną ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kalafior zetrzeć na tarce z największymi otworami lub podzielić na małe różyczki. Groszek ugotować, odsączyć i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niej kminek. Kiedy się zabrązowi, dodać nasiona kozieradki, a następnie starty imbir i mielone przyprawy. Po kilku sekundach wrzuć drobno pokrojone ziemniaki; mieszając smażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać kalafior. Smażyć przez następne 3-4 minuty. Dodać 2 łyżki wody, przykryć i gotować przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie (uważać, aby nie przypalić). Wymieszać je z groszkiem, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć na większej powierzchni, aby stygły w czasie, kiedy będzie wałkowane ciasto. Posypać stolnicę mąką. Z ciasta ulepić 10 kulek. Rozwałkować każdą kulkę na placuszek o średnicy 15cm, a następnie przekroić każdy z nich na połowę. Posmarować wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zebrać dwa końce prostego brzegu razem i ulepić stożek. Mocno przycisnąć suchy brzeg do nawilżonego, by wzmocnić "szew". Wypełnić 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknąć otwór przyciskając brzeg palcami i fałdując go. Na średnim ogniu w dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Tłuszczu powinno być tyle, by samosy mogły w nim swobodnie pływać. Smażyć po kilka samosów na raz (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez 10-15 minut, przewracając często, aż obie strony będą złotobrązowe. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.
Nadesłał(a) ~Skfarek,
dnia: 2003-12-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: od znajomej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska)Pierogi z kapustą i grzybami - krok po kroku (wegańska) Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) Naleśniki półrazowe krok po kroku (bez jaj i mleka) (wegańska) Samosy (wegańska) Samosy z bobem i ziemniakami (wegańska) "Samosy" w cieście fracnuskim (wegańska) Samosy z ciasta z dodatkiem jogurtu (lakto-wege) Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~xGx 2009-12-16 19:26:53.177