7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet z pieczarek (wegański)

Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym.

Średnia ocena: [4.5 z 40 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [43]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na małą brytfankę (do klopsu)

ok. 600 g pieczarek
trochę mąki ziemniaczanej lub sojowej
3 łyżki stołowe kaszki manny
natka pietruszki
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
ew. inne przyprawy

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do brytfanki. Można udekorować daszkami pieczarek. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.
Mam zamiar jeszcze spróbować zrobić taki pasztet z cebulą i czosnkiem zamiast pietruszki. I trzecia wersja, może wyjdzie dobre :) , z włoszczyzną wyjętą z bulionu.
Nadesłał(a) ~pardwa, dnia: 2003-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: wzorowane na przepisie podanym przez Renę
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zaglądam do przepisów, bo może coś nowego powstało, choc piekłam pasztet z pieczarek wielokrotnie -=- ale przesmażonych i przemielonych. Za kazdym razem wychodzi i nie jest rozciapciany, po prostu przyzwoity pasztet. Dodatki podobne jak tu. Pycha.
izabeli 2015-04-08 03:13:54.718


Zamiast kaszy manny dałam trochę mąki kukurydzanej, a dodatkowo podprażone ziarna słonecznika i nutritional yeast. Oleju nie dawałam. Dobre :)
mimikra87 2014-11-24 12:06:03.767

Przez kilka dni swobodnie, byle w lodówce i przykryty (żeby nie obsechł). Nadmiarowy można też zawsze zamrozić... przynajmniej te strączkowo-warzywne, bo pieczarkowego nigdy nie próbowałam.
Odmrażane są ciut mniej smaczne, ale można z nich zrobić kotlety :) Pokroić w plastry i odsmażyć. Albo przerobić na jakiś farsz :)
patrycccja 2013-03-28 22:18:16.379

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z pieczarek (ovo-wege)
Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet sojowy z cukinią i pieczarkami (wegańska)
Wegańskie naleśniki z pieczarkami (wegańska)
Wegańskie sznycle jaglane z pieczarkami. (wegańska)
Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek (ovo-wege)
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege)
Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska)
Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska)
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas