7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Gołąbki z grzybów (prawdziwków) w sosie śmietanowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:biała kapusta - co najmniej 1-kilogramowa
50 dag grzybów (prawdziwki) 1 duża cebula 10 dag bułki tartej 1 jajko przyprawa do zup sól pieprz 1 szklanka bulionu (z kostki lub nie) 1 łyżka mąki 0,5 szkl. śmietany Przygotowanie:Kapustę wydrążyć (wykroić głąb) i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, podzielić na listki, młotkiem do mięsa należy rozbić część żebrowatą (główne nerwy w liściach).
Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów przesmażonych razem z połową posiekanej cebuli. Do ostudzonego farszu dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście robiąc owalne gołąbki. Ułożyć na brytfannie, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Dodać mąkę i zrumienić, rozprowadzić wywarem spod gołąbków. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i podlać gołąbki. Podawać z ziemniakami.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek,
dnia: 2000-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.5/6; zaczerpnięte z książki Jana Kucharczyka "Vademecum wegetarianina" - Znaki Czasu, Warszawa 1987.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Klopsiki z grzybów suszonych i kaszy gryczanej w sosie śmietanowo-serowym (bez ograniczeń)Gołąbki z nadzieniem z ziemniaków i grzybów (bez ograniczeń) Sos śmietanowo-chrzanowy (lakto-wege) Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Sos śmietanowo-pietruszkowy (lakto-wege) Gołąbki ryżowo-soczewicowe z dodatkiem suszonych grzybów i kuminu (wegańska) Gołąbki ziemniaczane w migdałowym sosie (wegańska) Spagetti z sosem śmietanowym i czosnkiem (lakto-wege) Makaron z sosem serowo-śmietanowym (lakto-wege) Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |