7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gołąbki z grzybów (prawdziwków) w sosie śmietanowym



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

biała kapusta - co najmniej 1-kilogramowa
50 dag grzybów (prawdziwki)
1 duża cebula
10 dag bułki tartej
1 jajko
przyprawa do zup
sól
pieprz

1 szklanka bulionu (z kostki lub nie)
1 łyżka mąki
0,5 szkl. śmietany

Przygotowanie:

Kapustę wydrążyć (wykroić głąb) i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, podzielić na listki, młotkiem do mięsa należy rozbić część żebrowatą (główne nerwy w liściach).

Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów przesmażonych razem z połową posiekanej cebuli. Do ostudzonego farszu dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście robiąc owalne gołąbki. Ułożyć na brytfannie, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości.

Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Dodać mąkę i zrumienić, rozprowadzić wywarem spod gołąbków. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i podlać gołąbki. Podawać z ziemniakami.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.5/6; zaczerpnięte z książki Jana Kucharczyka "Vademecum wegetarianina" - Znaki Czasu, Warszawa 1987.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Klopsiki z grzybów suszonych i kaszy gryczanej w sosie śmietanowo-serowym (bez ograniczeń)
Gołąbki z nadzieniem z ziemniaków i grzybów (bez ograniczeń)
Sos śmietanowo-chrzanowy (lakto-wege)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Sos śmietanowo-pietruszkowy (lakto-wege)
Gołąbki ryżowo-soczewicowe z dodatkiem suszonych grzybów i kuminu (wegańska)
Gołąbki ziemniaczane w migdałowym sosie (wegańska)
Spagetti z sosem śmietanowym i czosnkiem (lakto-wege)
Makaron z sosem serowo-śmietanowym (lakto-wege)
Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas