7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Szarlotka z mąki gryczanej z prażonymi jabłkami i różowym lukrem
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:/proporcje na tortownicę o średnicy 26cm/
ciasto: 300g mąki gryczanej 150 g cukru 150 g masła roślinnego 1 jajo szczypta soli masa: 750g jabłek sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu deczko imbiru rodzynki płatki migdałowe pocięte orzechy laskowe dodatki na wierzch: 2 łyżki marmolady morelowej 4 łyżeczki cukru pudru wódka z wiśni Przygotowanie:Mąkę zagnieść z cukrem, masłem, jajem i solą. Włożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę razem z bokami, porobić dziurki widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, czasami mniej. Jabłka i resztę składników na masę wrzucić do garnka, dodać odrobineczkę wody i gotować/dusić aż jabłka się zrobią na tyle miękkie, by widelcem się dały zrobić na miazgę (ja to na oko robię). Masę jabłkową włożyć do tortownicy i przykryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy, niech wystygnie. Roztopić marmoladę w garnku i pomalować wierzch, zostawić do ostygnięcia. W szklance rozrobić cukier puder z wódką, żeby gęste było, i posmarować wierzch - to będzie ten słynny, pyszny, różowy lukier, na punkcie którego mam fioła. Niech ostygnie. Wyjąć z tortownicy i gotowe:)))
Nadesłał(a) jojo don huevo,
dnia: 2004-03-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Makaron z prażonymi jabłkami i cynamonem (wegańska)Lukier (wegańska) Chleb esseński (z mąki gryczanej i podkiełkowanego ziarna) (wegańska) Naleśniki z mąki gryczanej + nadzienie szpinakowe lub brokułowe z kukurydzą (bez ograniczeń) Botwinka różowa wegańska (wegańska) Różowe tofu - pasta (wegańska) Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska) Oponki wegańskie z lukrem (wegańska) Ciecierzyca z prażonymi pestkami (wegańska) Sos z prażonego słonecznika (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
zamiast masla dodalam oleju - w nieco eksperymentalnych ilosciach. ciasto wydawalo mi sie za suche, zeby pozniej mialo sie dac rozwalkowac, wiec dodalam troche wody. mozliwe, ze to przez to mi sie pozniej troche lepilo. ale przebrenelam przez to dzielnie i jakos sie udalo :)
co do mnie to powiem, ze gdyby bylo mniej slodkie, to z checia bym go jadla. ale jestem zbyt leniwa, zeby tyle sie meczyc nad ciastem. ja wole przepisy typu wsypac, zamieszac, wlac do formy ;) wiec polecam, ale bardziej ambitnym :)
patrycccja 2004-03-24 00:00:00.0