7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pikantne, smażone kartofle - z chili, gorczycą i kminemKuchnia indyjska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg kartofli (z gatunku tych twardszych)
3-4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki gorczycy czarnej lub brązowej (mustard seed) 2 łyżeczki kminu rzymskiego 6 łyżek drobno siekanej cebuli 2 łyżki siekanej świeżej natki kolendry (coriander), ostatecznie może być natka pietruszki 2 łyżeczki siekanej chilli (płaskie łyżeczki lub mniej, jeśli nie jest się przyzwyczajonym do kuchni indyjskiej) 1 plaska łyżeczka soli Przygotowanie:Kartofle ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Usunąć skórkę i pokroić w kostkę wielkości 1 x 1cm.
W sporym garnku teflonowym/ patelni rozgrzać olej. Wsypać gorczycę oraz kmin i smażyć, aż zaczną podskakiwać. Natychmiast dodać uprzednio przygotowaną siekaną cebulę i mieszając podsmażać do lekkiego zarumienienia. Dodać kartofle, natkę kolendry i siekane chilli. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą. Podawać na gorąco. Wskazówki i uwagi:Przy niemożności zdobycia świeżej kolendry można ewentualnie zastąpić ją natką pietruszki, ale to jednak zmienia dość istotnie smak.
Nadesłał(a) Kuna,
dnia: 2004-03-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=9968506&v=2&s=0
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kotleciki z płatków owsianych w sosie pomidorowym z gorczycą, chili i ziołami (wegańska)Kartofle Darphin (wegańska) Kartofel zalat cateriny (lakto-wege) Wegetariańskie chili (wegańska) Piegowaty chrzan z gorczycą lub makiem (wegańska) Buraczki z gorczycą i wiórkami kokosowymi (wegańska) Smażonka makaronowa z gorczycą i lnem (wegańska) Gulasz sojowy - chili :) (wegańska) Smażone kasztany (wegańska) Sos z awokado z gorczycą i migdałami jak musztarda (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |