7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiemJak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 marchewki
2 pory 1 pietruszka kawałek korzenia selera parę liści lubczyku do smaku cebula Przygotowanie:Jarzyny obrać i pokroić, ale nie bardzo drobno, wrzucić do wody razem z liśćmi lubczyku. Co do cebuli to jej nie obierać, tylko umyć, żeby była czysta, wytrzeć i wbić na widelec. Jak się ma kuchenkę gazową, to po prostu trzymać nad płomieniem i trochę ją przypalić. Taką właśnie włożyć do wywaru, a potem, jak się zacznie gotować, to wyjąć. Cebula ta da niepowtarzalny smak.
Gotować wywar do miękkości warzyw (15-20 min. od zagotowania) na małym ogniu. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Co do liści lubczyku, to jak się kupiło więcej, można ususzyć pokrojone albo nawet całe, a później przechowywać w przewiewnym pojemniku. Liście te są świetną przyprawą do zup.
Nadesłał(a) arleta,
dnia: 2004-04-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Bulion z młodziutkiej włoszczyzny, gotowany z dodatkiem liści młodego selera, jest po prostu dokonały. Bardzo podobnym i tak samo rewelacyjnym dodatkiem jest lubczyk. W końcu też należy do selerowatych :)
Dodałam 2 litry wody i uzyskałam bardzo aromatyczny bulion. Swobodnie można dodać więcej wody. patrycccja 2010-05-13 13:28:44.887 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska)Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska) Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem (wegańska) Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) Zupa szpinakowa z lubczykiem (wegańska) Kanapka z hummusem i świeżym lubczykiem (wegańska) Wege skwarki (wegańska) Wege-strogonoff (lakto-wege) Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska) Zupa pomidorowa na wywarze ziołowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Persimmona 2010-07-31 18:23:28.69