na ciasto:
2 szkl. maki
2 szkl. cukru (najlepiej cukru pudru)
0,5 szkl. wody
cukier waniliowy
kostka margaryny
na budyn:
2 opakowania budyniu kokosowego + okolo 4 lyzek cukru do jego poslodzenia
opakowanie wiorkow kokosowych
opakowanie platkow migdalowych
ok. lyzeczka margaryny
mleko sojowe
+ polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Skladniki na ciasto wymieszac do uzyskania gladkiej konsystencji, wlac do formy nasmarowanej tluszczem, wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na okolo 35 minut.
W miedzyczasie zrobic gorace mleko - budyn mozna zrobic na dwa sposoby
1. jak ktos woli to ugotowac mleko i zrobic budyn tak jak podaje przepis na opakowaniu
2. dla mniej pracowitych (czyli takich jak ja:P) zalac mleko wrzaca woda (dotyczy mleka w proszku) i wlac do niego roztwor budyniowy (rozpuszczony, poslodzony proszek w szklance wody) szybko mieszac i powinien zgestniec, jesli bedzie troszke za rzadki to mozna wlozyc go do mikrofali na 2 minutki
Nastepnie do przestudzonego budyniu dodac lyzeczke margaryny, mieszac do uzyskania konsystencji kremu, nastepnie dodac wiorki kokosowe i platki migdalowe wedlug upodobania
Gdy ciasto sie upiecze nalezy przekroic je poziomo na polowe. Na jedna z nich wylozyc przygotowany budyn i przykryc druga warstwa ciasta. Calosc polac polewa czekoladowa i posypac platkami migdalowymi
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Ciasto najlepiej piec w niezbyt duzej formie, albo zwiekszyc podwojnie proporcje i wtedy wyjdzie duza blacha na wiecej osob:) Ciasto moze byc rowniez kolorowe tzn., ze jedna warstwa moze byc z murzynka:)
Nadesłał(a) xagax,
dnia: 2004-05-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
~hi-chan 2010-01-30 18:17:25.937