7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:pszenica (ziarno)
majeranek sól pieprz ew. jogurt naturalny bułka tarta lub mąka z pełnego przemiału jako panierka olej do smażenia Przygotowanie:Pszenicę namoczyć i ugotować. Najlepiej się gotuje w szybkowarze, bo bardzo szybko ;)) Zmielić przez maszynkę, dodać masalę z majeranku: na gorący olej wrzucamy majeranek i mieszamy. Później sól i pieprz. Można dodać do środka odrobinę jogurtu - ale jak masala już ostygnie.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej albo pełnej mące i smażyć na gorącym oleju.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kotlety z fasoli z majerankiem (ovo-wege)Kotlety z grochu aromatyczne, z majerankiem i czosnkiem (wegańska) Pszenica z truskawkami (lakto-wege) "Tatar" z pszenicy (wegańska) Kalafior z pszenicą (wegańska) Buraczki z majerankiem (wegańska) Deser z pszenicy z bakaliami (wegańska) Trzy kolory z pszenicą (wegańska) Pszenica z jabłuszkiem i bakaliami (wegańska) Sambar po polsku, z majerankiem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Witam,
Według Pani Bożeny Żak-Cyran Autorki książki: „Odnowa na talerzu” sejtan jest to mięso pszeniczne. Jest to półprodukt mający wysoką wartość białkową (czysty gluten pszeniczny).
Nie jest to niestety produkt przydatny dla osób, którym lekarz zalecił dietę bezglutenową. Według Autorki książki sejtan ma zastosowanie w kuchni wegetariańskiej jako mięso pszeniczne.
Dlatego byłem zaskoczony, że Wasza wyszukiwarka nie wykazała, żadnej informacji o sejtanie.
Podaję to na podstawie strony 58 wspomnianej wyżej książki.
Na stronie 13 swojej książki Pani Bożena Żak-Cyran twierdzi, kiedy po raz pierwszy podała rodzinie na obiad kotlety panierowane z sejtanu, to członkowie rodziny sądzili, że są kotlety panierowane z mięsa.
Dla osób zainteresowanych uzyskaniem sejtanu informuję, że na stronach 180-181 ksiązki Pani Bożena Żak-Cyran podaje należy przygotowywać sejtan-mięso pszeniczne. (Wszystkie wymienione tutej strony książki odnoszą się do wydania tej książki z 2014 rozszerzonego i aktualnionego)
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski
ryszrosz.blogspot.com
roszrysz 2015-08-22 16:08:21.768