7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa cebulowa na winie

Ta zupa jest moją własną odmianą francuskiej zupy cebulowej, (tzn. zmieniłam w niej tyle, że nie zapiekam jej potem z chlebem i doprawiam inaczej), no i co tu mówić, jest po prostu świetna, najbardziej z razowcem, ale normalny chleb też jest ok.

Ja tę zupę często robię na wyjazdach z przyjaciółmi do domku nad jezioro (tak na 15 osób średnio), wszyscy ją uwielbiają, można też ją robić na biwakach, bo jedyne czego wymaga to dużego garnka :)


Średnia ocena: [4.666666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 duże cebule
2 ząbki czosnku
7 łyżek oliwy (w wersji lacto-wege 3 łyżki oliwy + 4 masła)
2-3 łyżki mąki
200-250 ml białego wytrawnego wina, np. najtańsza Sophia [*]
1 l bulionu
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
świeży lub suszony tymianek
ew. natka pietruszki
ew. ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z ROZGRZANĄ oliwą i przyrumieniamy. Oprószamy mąką i smażymy mieszając, aż mąka zrobi się złota. Wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu 5 min., mieszając oczywiście, żeby się nie przypaliło i grudki się nie porobiły :)

W międzyczasie miażdżymy lub siekamy czosnek i wrzucamy go do całości. Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, zioła i gotujemy około 45 min. Po ugotowaniu wyjmujemy zioła i ew. posypujemy tartym serem żółtym - już do miseczek.

Wskazówki i uwagi:

[*] Wino - w sumie jest tutaj najważniejsze, nadaje zupie ZUPEŁNIE inny, świetny smak. Ja daję najtańszą Sophie, kupuję w supermarkecie po 8 zł. Ważne żeby była wytrawna, nie półwytrawna, czy nie daj bóg, półsłodka :) Bardzo dobrze spełnia swoją rolę.

Buquet garni - to taka nazwa u Francuzów na pachnące zioła, które wrzuca się do zup na czas gotowania, a potem wyciąga; najczęściej ich skład to natka pietruszki, świeży tymianek i liście laurowe, ale ja robię tak, jak napisałam i jest super :)
Nadesłał(a) niyo, dnia: 2004-07-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zupa wyszła pyszna (: ale ja proponuję dawać max. 2 łyżki mąki, bo inaczej robi się bardzo gęsta i trzeba uważać, by nie przypalić.
Kallye 2013-12-25 14:10:09.47

dla mnie zupa jest przepyszna, wychodzi rewelacyjnie. raz zrobilam ja z winem chablis (normalnie kupuje jakies wino wytrawne w lidlu) i była jeszcze smaczniejsza niż
~agnieszka_ł 2013-03-05 15:14:10.406


Moja pierwsza zupa cebulowa - wyszła pyszna, mimo że przepisowi brakuje nieco precyzyjności :) Później dowiedziałam się, że robiąc francuską zupę cebulową należy cebulę nie tylko podsmażyć (a właściwie poddusić), ale skarmelizować. Ten proces trwa dłuuuuugo - 20, a nawet 30 minut! Cebula ma być w efekcie brązowa (choć nie przypalona). Ale przede wszystkim chodzi o smak. Skarmelizowana cebula jest słodkawa i aromatyczna. Reszta przepisu bez zmian :)
patrycccja 2012-04-14 21:54:34.371

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa francuska - cebulowa na winie (lakto-wege)
Zupa z truskawek w czerwonym winie (wegańska)
Zupa jabłkowa z białym winem (wegańska)
Zupa cebulowa z marchewką (lakto-wege)
Zupa cebulowa z grzankami (bez ograniczeń)
Korzenna zupa cebulowa. (wegańska)
Francuska zupa cebulowa (wegańska)
Zupa-krem cebulowa (wegańska)
Zupa prowansalska czosnkowa z goździkami i winem (ovo-wege)
Zupa pomidorowa z porem, selerem i białym winem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas