7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebuląIdealne do czerwonego barszczu, zamiast krokietów. Są pyszne!!!
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ciasto:
0,5 kg mąki 0,5 kostki drożdży trochę mleka na rozczyn (może być roślinne albo woda) szczypta cukru szczypta soli 1 jajco (opcjonalnie) 2 łyżki masła lub oleju białko (lub woda) do posmarowania kminek lub sezam do posypania nadzienie: kilka większych cebul pieczarki (ilość w zależności od indywidualnego uznania) olej do smażenia kminek 1 ziarnko jałowca sól pieprz czarny Przygotowanie:Więc tak: przyrządzić rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Wsypać do miski mąkę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, dodać sól, wbić jajko. Po chwili zagnieść ciasto, dodać roztopione masło (wystudzone!) lub olej. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w plasterki. Na olej wrzucić kminek, rozgniecione ziarnko jałowca i cebulę. Następnie dodać pieczarki, dusić, posolić, popieprzyć, podsmażyć. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać po trochu farszu. Zbierać rogi kwadratów, sklejać razem, przyciskając lekko na środku pasztecika. Posmarować białkiem (lub wodą), posypać kminkiem lub sezamem albo jednym i drugim naraz. Piec do lekkiego zrumienienia. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Dla wszystkich z wyższego pułapu wege: można się obejść bez jajka i mleka w cieście.
Do farszu polecam duuużo pieprzu.
Nadesłał(a) Mildret,
dnia: 2004-08-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą (wegańska)Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska) Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp. (bez ograniczeń) Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska) Paszteciki drożdżowe z kapustą białą, jajkiem i żółtym serem (bez ograniczeń) Ryż z pieczarkami i cebulą (wegańska) Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska) Paszteciki francuskie (z gotowego ciasta francuskiego) z pieczarkami i serem (bez ograniczeń) Knysze - drożdżowe sakiewki z rumianą cebulą (bez ograniczeń) Quinoa z pieczarkami i cebulą na winie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pyszne! Zrobiłam w opcji wegańskiej, z tym że dodałam "zastępcze" wegańskie jajko. Trochę też zmodyfikowałam końcowy etap. Wydaje mi się, że zamiast kroić ciasto w kwadraty łatwiej jest zrobić długi prostokąt, a potem ułożyć na nim rulon z nadzienia, skleić dłuższe boki (na wodę) i potem pokroić ukośnie w rąby.
mirabelka 2012-12-26 19:13:40.194