7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną

Średnia ocena: [5.0 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

farsz:
ok. 750 g ziemniaków
ok. 300 g tofu naturalnego
cytryna (lub kwasek cytrynowy)
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki białej
3/4 szkl. mąki razowej (lub użyć tylko białej)
odrobina oleju/oliwy
ciepła woda
+ sól do osolenia wody

Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Tofu pokruszyć i zakwasić sokiem z cytryny (kwaśność białego sera). Ziemniaki obrać, rozgnieść i dodać do tofu. Podsmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodać do reszty farszu. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Połączyć mąki, zagnieść z ciepłą wodą i odrobiną oliwy na ciasto (takie, żeby się nie kleiło za bardzo). Wałkować na placki grubości ok 3 mm i wg uznania kroić na kwadraty, prostokąty czy koła i sklejać pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok. 5 min.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z podsmażoną cebulką i surówką albo roztopioną margaryną. Można też użyć tylko mąki białej i wtedy będzie to wersja "domowa". Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, nikt nie poznał, że pierogi są z tofu:)
Nadesłał(a) ~sue, dnia: 2004-11-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

bardzo smaczny farsz i dobry patent z zakwaszeniem tofu cytryną. smak sera staje się bardziej neutralny i mniej gorzki. ciasta nie ocenię, gdyż korzystałam z innego przepisu. generalnie polecam, pierogi co prawda nie były najlepszymi, jakie jadłam do tej pory, ale myślę, że fani pierogów ruskich będą zadowoleni.
majczi 2011-12-03 23:40:34.381

do ciasta dodałam mielone siemię lniane. nie spodziewałam się, że ruskie w wersji z tofu będą tak wyśmienite :)
eli_winter 2010-12-28 19:36:39.723

Po przygotowaniu farsz wygląda zupełnie jak na zwykłe pierogi ruskie:). Pierogi wyszły smaczne, jednak zrobiłam ciasto głównie z mąki razowej orkiszowej, mąki orkiszowej białej dodałam tylko ok 1/5 czy nawet mniej. Polecam ten przepis, jeśli ktoś lubi tradycyjne smaki:).
jazgottt 2010-10-03 14:02:06.34

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska)
Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytryny (lakto-wege)
Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością (lakto-wege)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Leniwe pierogi z tofu (wegańska)
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas