7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki: dla 4 osób400 g spaghetti (najgrubsze, czyli vermicelli)
1 dojrzała cytryna (najlepiej z grubą skórką) 1 ząbek czosnku 50 g masła 100 g słodkiej śmietany 50 g tartego sera parmezan sól Przygotowanie:Po umyciu i wyparzeniu (koniecznie!) cytryny należy zetrzeć na tarce (takiej jak ta do placków ziemniaczanych) tylko jej zewnętrzną, żółtą skórkę. Startą masę umieszczamy w rondlu razem z czosnkiem, masłem i połową śmietany. Przyrumieniamy całość na małym płomieniu mieszając co jakiś czas.
Spaghetti "Vermicelli" gotujemy "al dente". Odcedzamy i umieszczamy w rondlu, w którym znajduje się już wcześniej przygotowany sos. Mieszając dodajemy pozostałą część śmietany. Całą wymieszaną masę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, a następnie serwujemy posypane startym parmezanem. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Danie nie jest wskazane dla osób posiadających nadkwasowość żołądka.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Zastanawiam się, czy ten poprzedni komentarz to nie ja pisałam przypadkiem ;-) Bo dzisiaj znowu zrobiłam sobie to danie i znowu się nim zachwyciłam :)
~Joanna 2010-02-03 20:49:51.302
Uwielbiam!!! Szybkie, proste, tluste ;)
Polaczenie smaku cytryny i czosnku jest niesamowite! A do tego parmezan... MNIAM! ~Joanna 2005-10-07 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege)Sos śmietanowo-chrzanowy (lakto-wege) Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Sos śmietanowo-pietruszkowy (lakto-wege) A może sos porowo-cytrynowy? (lakto-wege) Tofu w sosie pieczarkowym (a właściwie sos pieczarkowy z tofu) (wegańska) Spagetti z sosem śmietanowym i czosnkiem (lakto-wege) Makaron z sosem serowo-śmietanowym (lakto-wege) Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege) Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ryfka 2010-02-06 16:54:14.839