7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Czudynudy - smażony chlebek z mąki z ciecierzycyPrzepis pochodzi z kuchni indyjskiej, którą interesuję się od niedawna. Nie interpretujcie tego w ten sposób, że ten przepis jest niebezpieczny!!, a skąd ;-> ;-> Pyszne z dipami z soczewicy lub pomidorów!!!
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 szklanki mąki groszkowej (z ciecierzycy)
1/2 szklanki mąki pszennej pełnej 1 łyżeczka tumeriku (czyli kurkumy) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli kilka łyżek gorącej wody ghi (sklarowane masło) lub olej do smażenia Przygotowanie:Suche składniki trzeba dobrze wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody tak, aby powstało miękkie ciasto. Powinno się je zagniatać przez ok 5 minut, a w tym czasie podgrzać ghi lub olej.
Ciasto rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Smażenie w tłuszczu trwa około 1 minuty. Paski najlepiej wyjmować gdy będą miały brązowy kolor. Wskazówki i uwagi:Nie powinno się ich smażyć zbyt długo, gdyż proces smażenia będzie trwał jeszcze chwilę po wyjęciu z ghi lub oleju.
Nadesłał(a) ~baalberith,
dnia: 2004-12-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis nie pochodzi z mojej głowy, ale skąd, nie pamiętam ;->
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Paratha - smażony chlebek indyjski (wegańska)Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska) Laddu - słodkie kulki z mąki groszkowej (z ciecierzycy) (lakto-wege) Naleśniki z 3 rodzajów mąki: graham, owsianej i z ciecierzycy (wegańska) Omlet bez jajek, najlepszy (z mąki z ciecierzycy) (wegańska) Ciecierzyca smażona z papryką i aromatycznymi przyprawami (Czanna or simla mircz) (wegańska) Chlebek szpinakowy (lakto-wege) Chlebek Pychotka (wegańska+miód) Chlebek z Ardei (wegańska) Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
super przepis, zrobilam okragle placki zamiast paskow i smazylam na niewielkiej ilosci tluszczu wtedy wychodzily najsmaczniejsze...
Sweetfairy 2012-09-10 11:43:50.396