7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chłodnik litewski aromatycznyDoskonale smakuje z młodymi gorącymi kartofelkami polanymi masełkiem i posypanymi koperkiem, albo z ciemnym chlebem. Dobrze smakuje z jajkami na twardo - pokroić na ćwiartki i włożyć do zupy na talerzu.Przepis jest rodzinny. Wspaniały na letnie upały.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [8]
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:2 średnie buraki
spory pęczek botwinki (opcjonalnie, jeśli jest sezon) surowy spory ogórek ząbek czosnku (opcjonalnie) pęczek koperku pęczek szczypiorku maślanka lub kwaśne mleko lub kefir - 3 szklanki ew. rzodkiewki ew. śmietana do przyozdobienia ocet winny albo kwasek cytrynowy sól szczypta cukru do smaku czarny pieprz Przygotowanie:Buraki ucieram na grubej tarce i gotuję w małej ilości wody, z dodatkiem octu (albo kwasku) i soli. Ocet dodaję zaraz na początku do zimnej wody. Wtedy buraki zachowują piękny kolor i nie przypominają burej paćki. Gdy buraki są prawie gotowe, dodaję drobno pokrojoną botwinkę, niech się dogotują razem.
Uwaga, to się nie powinno rozgotować, tylko mieć konsystencję lekko " al dente". Do wystudzonych buraczków, dodaję utarty surowy ogórek, utarty czosnek, posiekaną zieleninę, zalewam wszystko około trzema szklankami maślanki z lodówki i doprawiam do smaku solą, odrobinką cukru (maleńka szczypta, dla złagodzenia kwasu) i czarnym pieprzem. Wstawiam do schłodzenia do lodówki. Można dodać parę łyżek śmietany, jeśli ktoś lubi, oraz poeksperymentować np. z dodaniem rzodkiewki. Też dobre. Podawać z gotowanymi kartofelkami polanymi masełkiem. Gorące kartofelki (najlepiej młode) oczywiście na osobnym talerzyku :) Wskazówki i uwagi:Jeśli skończy się sezon botwinki, można to robić z samych buraczków. Chłodnik jest gęsty. My robimy go zawsze "na oko", także przy dodawaniu składników trzeba się kierować rozsądkiem i własnym smakiem. Jeśli ktoś lubi czosnek, może dać więcej. Jeśli nie, niech nie dodaje.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Za mało precyzyjny ten przepis dla kogoś kto robi chłodnik po raz pierwszy :( Nie wiedziałam np. czy mam botwinkę gotować od razu całą czy łodygi wcześniej, a liście razem z "zieleniną" dopiero dorzucić?
Kociabanda 2016-06-26 21:36:32.574 Pyszny, ale wydaje mi się, że z maślanką wyszedł mi za rzadki. Spróbuję na kefirze lub kwaśnym mleku, bo marzy mi się gęsty, różowy chłodnik. :) Poza tym, czy ktoś może ma pomysł, jak przyrządzić taki chłodnik po wegańsku? martusiak 2014-05-04 20:07:37.622 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chłodnik litewski z jajkiem (bez ograniczeń)Chłodnik litewski z ogórkiem i pomidorem (lakto-wege) Chłodnik litewski z ogórkiem i rzodkiewkami (bez ograniczeń) Wegański, kremowy chłodnik litewski (wegańska) Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń) Chłodnik litewski z ogórkami, czosnkiem i fetą (lakto-wege) Fantastyczny chłodnik litewski na słodkiej śmietance (bez ograniczeń) Chłodnik litewski z botwiną, kwasem ogórkowym i ogórkami kiszonymi (bez ograniczeń) Kwas litewski (wegańska & RAW) Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Kociabanda 2016-06-26 22:47:03.583