7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
grilowane bakłażany w paprykowym sosietak mnie naszło na wyciaganie grillowanych przepisów, bo sie nie moge doczekac konca zimy ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:baklazany
oliwa, sól czerwona papryka kilka migdalow 2 zabki czosnku lyzka octu z czerwonego wina czerwona papryke w proszku Przygotowanie:Baklazany - trzeba je pokroic w grube plastry ( bez obierania), posolic i pol godziny pozniej oplukac w zimnej wodzie .. Oczywiscie trzeba je takze osuszyc i posmarowac oliwa....
W miedzyczasie kladziemy na grillu czerwona papryke ( w calosci, wraz z nasionami ), Grilujemy ja jakis kwadrans az zczernieje lekko... poczym wkladamy ja do papierowj torby na nastepny kwadrans, aby tam " dojrzala". Dopiero wtedy obieramy ja ze skory i usuwamy nasiona. Plastry baklazana kladziemy na rozgrzany gril i pieczemy je jakies 10 minut przewracjac je co jakis czas i smarujac oliwa, jesli beda wygladac za sucho. W miedzyczasie pieczona papryke wkladamy do procesora dodajemy kilka migdalow ( dobrze jest je tez troszke podpiec na grillu , na kawalku folii aliminiowej i polane oliwa, wtedy duzo lepiej smakuja), 2 zabki czosnku ( nie nalezy przesadzac, bo czosnek jest w stanie zepsuc smak sosu), lyzke octu z czerwonego wina, czerwona papryke w proszku ( wg uznania ja np lubie ostro ) i sol. Miksujemy wszystko dokladnie dolewajac oliwy z oliwek w czasie mielenia warzyw.... Upieczone plastry baklazana przekladamy sosem, posypujemy zielona pietruszka ... Podajemy z np. tabuleh lub kus-kusem......
Nadesłał(a) Kuna,
dnia: 2005-02-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=9602
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tofu z sosem pomidorowo-paprykowym (wegańska)Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska) Sałatka z okry z czosnkiem i ostrym sosem paprykowym (wegańska) Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym (wegańska) Bakłażany w marynacie do piekarnika + sos tzatziki (lakto-wege) Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym (wegańska) Kotlety brokułowe z musem paprykowym (wegańska) Bakłażany Imam (wegańska) Bakłażany zapiekane (bez ograniczeń) Bakłażany faszerowane (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |