7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kiszone ogórkiKrystyna: "Przekazuję sympatycznym wegetarianom wypróbowany i chwalony przez wszystkich moich znajomych przepis na kiszone ogórki. Życzę udanych przetworów i smacznego."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ogórki
na 10 litrów wody: - 40 dag soli - 10 dag cukru na słoik 0,9l: - 1 duży ząbek czosnku - 1 duży baldachim kopru razem z częścią łodyżki - chrzan (kawałeczek jak pół kciuka) - 2 liście wiśni - kawałek liścia z czarnej porzeczki - listek selera - pół liścia dębu Przygotowanie:Ogórki umyć i namoczyć na 4 godziny. Wodę z solą i cukrem zagotować i wystudzić.
Do słoików kłaść dodatki. Ogórki układać ciasno szypułkami do góry. Słoiki zalać wodą całkowicie i zakręcić. Niech się kwaszą 3 dni. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, to polecam włożyć słoiki do dużego garnka i zalać wodą do takiej wysokości, aby je można było później uchwycić przy wyjmowaniu, i potrzymać aż woda zacznie szumieć. Natychmiast wyjąć, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli jest dość chłodno, to można słoiki kwasić do 5-ciu dni. Po tym czasie pasteryzować lub wynieść do chłodnej piwnicy. Wskazówki i uwagi:Dla urozmaicenia zamiast liścia czarnej porzeczki i selera, można dodać świeżą paprykę lub liście winogron razem z owocami.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis nadesłany do Puszki przez Krystynę
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ogórki kiszone (na pewno sie udadzą) (wegańska)Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Ogórki konserwowe (wegańska) Ogórki małosolne (wegańska) Ogórki w zalewie curry (wegańska) Ogórki małosolne z chrzanem (wegańska) Marynowane ogórki z sezamem (wegańska) Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska) Ogórki chilli do słoików (wegańska) Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |