7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Flaczki (potrawka) z boczniakaFlaki to średnio apetyczna nazwa, ale nie zważając na nią warto spróbować flaków z boczniaków (jeśli bardzo nam nie pasuje ta nazwa możemy mówić o potrawce z boczniaków :)Równie fajne są flaki z naleśników - to jest również dobry sposób na zagospodarowanie naleśników "z wczoraj". Robimy tak samo, tyle że bez boczniaków, za to pod koniec, kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy naleśniki pokrojone - oczywiście - w paski. Też fajna potrawa :-)
Średnia ocena:
[5.0
z 6 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [6]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osób500 g boczniaków
włoszczyzna cebula sól pieprz czosnek (świeży lub granulowany) imbir (świeży lub mielony) ziele angielskie gałka muszkatołowa majeranek liść laurowy ew. lubczyk ew. mąka do zagęszczenia olej do smażenia (opcjonalnie) Przygotowanie:Warzywa i boczniaki kroimy w dość cienkie paseczki - ok. pół cm grubości. Jeśli mamy świeży czosnek, to kroimy go w plasterki. Świeży imbir obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (powstałego soku nie wylewamy!). Ucieramy na tarce również gałkę muszkatołową (chyba że mamy gotową, w proszku).
Boczniaki z warzywami i przyprawami (właściwie wszystko oprócz soli) podsmażamy na oleju (można też poddusić z małą ilością wody), mieszamy co jakiś czas. Kiedy zaczną pachnieć, zalewamy wodą i gotujemy. Docelowa konsystencja powinna być lekko płynna, ale nie aż tak jak zupa. Raczej jak potrawka. Gotujemy aż grzyby i warzywa będą miękkie. Solimy i doprawiamy jeszcze do smaku. Danie powinno być bardziej pikantne. Dlatego imbir, pieprz i czosnek są nieodzowne. Majeranek i gałka są za to konieczne dla właściwego aromatu. Jeśli potrawa wyszła nam nieco za rzadka, zagęszczamy mąką. I gotowe :)
Nadesłał(a) Kuna,
dnia: 2005-04-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Ja również gotuję już któryś raz, bardzo smaczne i proste danie, tylko to krojenie... Kiedyś z lenistwa starłam warzywa na tarce o grubych oczkach, ale to nie to. Trzeba kroić! Smacznego! :)
~laureen 2018-02-16 12:37:03.341
bardzo dobre
~wronka 2015-01-28 21:23:51.385 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Flaczki z boczniaka (wegańska)Boczniakowe flaczki (wegańska) Potrawka z cukinią (wegańska) Spaghetti z boczniakami (lakto-wege) Kotlety z boczniaków (ovo-wege) Zupa z boczniaków (wegańska) Potrawka ryżowa z kabaczka (wegańska) Boczniaki smażone w śmietanie (lakto-wege) Kotlety panierowane z boczniaków (ovo-wege) Gulasz z boczniaka z papryką (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
moni 2018-12-20 15:09:57.195