sól
pieprz
papryka słodka
bazylia
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej z całymi ziarnkami gorczycy)
duża szczypta sezamu
olej - w ilościach do smażenia i do sałatki
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, solimy oraz odstawiamy, aby puściły sok i goryczkę.
W czasie, gdy bakłażany czekają, zajmujemy się sałatką. Ogórki, pomidory, rzodkiewkę i cebulę kroimy jak kto lubi (np. w kosteczkę). Dodajemy odsączoną kukurydzę. Całość leciutko solimy i zostawiamy na chwilę. Gdy warzywa się "przegryzą", dodajemy koperek, przyprawy, musztardę (można rozbełtać odrobinką wody lub soku, jaki spłynął z warzyw), olej i ziarno sezamowe. Wstawiamy jeszcze na moment do lodówki.
Wracamy do bakłażanów. Sok ścieramy z plastrów ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane plastry smarujemy z obu stron przekrojonym ząbkiem czosnku i oprószamy pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry bakłażana smażymy na rumiany kolor.
Usmażone plastry bakłażana podajemy na ciepło z przygotowaną wcześniej sałatką i pieczywem.
Wskazówki i uwagi:
Aby ułatwić spływanie goryczkowego soku z bakłażanów, można po pokrojeniu i posoleniu dodatkowo każdy plasterek delikatnie drasnąć nożem na krzyżyk.
Nadesłał(a) lasti,
dnia: 2005-06-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Rzeczywiście, przy smażeniu ich piewrszy raz rzeczywiście okropnie nasiąknęły tłuszczem. Zastosowałam patent, na jakim często przyrządza się naleśniki, aby były delikatne i nie za tłuste. Zamiast wylewać olej na patelnię, biorę kawałek watki (są też specjalne kuchenne pędzelki do tego celu), nasączam go olejem i smaruję powierzchnię. W ten sposób na patelni będzie minimalna warstewka tłuszczu, żeby usmażyć bakłażana i żeby jednocześnie nie przesiąkł on tłuszczem.
~Lasti
2005-07-03 00:00:00.0
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze w ten sposob smazony baklazan obrzydliwie nasiąka tluszczem, masz na to jakis sposob?
~kie
2005-06-10 00:00:00.0
~Lasti 2005-07-03 00:00:00.0