7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Naleśniki pszenno-gryczano-cynamonowe

Potrawa, z racji na dość długi czas przygotowania, idealna na leniwe weekendowe śniadanka we dwoje :) Smakuje wspaniale z gorącą herbatką. Życzę smacznego!

Średnia ocena: [4.6 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

4-6 łyżek mąki gryczanej
3-4 łyżki mąki pszennej białej
3-4 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki cynamonu
łyżka oleju/oliwy
łyżka słodu/ miodu sztucznego/ cukru (niekoniecznie)
woda

przykładowe nadzienie:
dowolne owoce - jabłka, gruszki, maliny, jagody, porzeczki, morele (co kto akurat ma w domu)
ziarno słonecznika

Przygotowanie:

Zmieszać wszystkie rodzaje mąki, cynamon i olej, miksować dolewając stopniowo ciepłą wodę aż do uzyskania konsystencji.. ciasta na naleśniki. Odstawić ciasto na 10-15 min., aby mąka razowa napęczniała. Jeśli ciasto zbytnio zgęstnieje, dodać wody.

Ciasto wylewać na patelnię grubszą niż zazwyczaj warstwą ponieważ cienkie rozpadają się. Smażyć na posmarowanej tłuszczem patelni do uzyskania brązowego koloru.

Owoce pokroić i udusić pod przykryciem (można dosłodzić jeśli jest dużo kwaśnych owoców) i dodać ziarno słonecznika wg. uznania. Naleśniki pokrywać warstwą owoców, składać na pół i podawać.

Wskazówki i uwagi:

Aby uzyskać cieniutką warstwę tłuszczu można wykorzystać prosty trick: widelec owinąć kawałkiem gazy lub kilkoma wacikami i obwiązać nicią. Ten "opatrunek" maczać w oliwie i smarować nim powierzchnię patelni.
Nadesłał(a) ~sue, dnia: 2005-08-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wyszły mi 4 naleśniki (średnio-czubate łyżki mąki, 5 gryczanej, po 4 pozostałych, 1,5 szkl. wody i dodatkowo spora szczypta soli). Fajne, bezproblemowe w smażeniu (same odchodzą od patelni i nie ma problemów z odwracaniem). Bardziej elastyczne niż spodziewałam się po komentarzu Kasieńki - bez problemu można je zwijać, nawet na zimno, choć po złożeniu w wachlarz (na 4) czubek jednak pęka... Ale do zwijania genialne :)
Smaczne, choć naleśniki w 10 minut bardziej mi jednak smakowały - tylko dlatego nie daję maxa.
patrycccja 2010-05-20 11:25:11.804

baaardzo mi smakowały : ) polecam!
daffnia 2010-01-06 15:06:14.076

Gorąco polecam ten przepis!!!-naleśniki są naprawdę pyszne;) fakt ze trochę się rozpadają ale ich smak jest tego wart :)
~kasieńka 2005-09-13 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki pszenno-jaglane (wegańska)
Naleśniki gryczano-kukurydziane (bezglutenowe) (ovo-wege)
Naleśniki pszenno-żytnie na piwie (bez ograniczeń)
Bliny - placuszki/ naleśniki gryczano-pszenne na mleku i śmietanie (bez ograniczeń)
Koktajl cynamonowy (lakto-wege)
Cynamonowy jogurt (lakto-wege)
Babka cynamonowa (ovo-wege)
Cynamonowe ciastka (wegańska)
Cynamonowe zawijańce (wegańska)
Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas