7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 średniej wielkości bakłażany, pokrojone w kostke (bez obierania)
4 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 szklanka grubo posiekanej bazylii

3/4 szklanki oliwy do smażenia
1 łyżka gruboziarnistej soli
pieprz do smaku
sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik. W naczyniu do zapiekania wyłożonym folią aluminiową układamy pokrojony bakłażan, dodajemy zgnieciony czosnek, polewamy połową oliwy i posypujemy solą. Zapiekamy przez około 35 minut tak, żeby bakłażan zmiękł, ale się nie rozpadł.

Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą część oliwy. Wrzucamy cebule pokrojone na połowę i w cienkie plasterki, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Schłodzonego bakłażana przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy posiekane listki bazylii i sok z cytryny. Dobrze mieszamy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Sierpniowe delicje (Kurier Plus)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jarzynka z młodej duszonej marchewki (bez ograniczeń)
Moja jajecznica (z cebulą i bazylią) (bez ograniczeń)
Camembert pieczony w bazylii i pomidorach (lakto-wege)
Ćwiartki pomidora pieczone z bazylią (wegańska)
Duszone brokuły z czosnkiem i bazylią (bez ograniczeń)
Marynowana jarzynka z marchewki, cebuli i ogórka kiszonego (wegańska)
Pasta z awokado doprawiona cebulą i jarzynką (wegańska)
Jarzynka marchewkowo-pomidorowa z cebulą i czosnkiem (wegańska)
Pasta z bakłażanów z dodatkiem cebuli lub czosnku (wegańska)
Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanów (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas