7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Farka - kuskus na słodko zapiekany z orzechami i daktylamiJest to danie tunezyjskie. Podaje się je na śniadanie albo na podwieczorek, ale nie jako deser.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 6 osób2 i 2/3 szklanki kuskus
1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki pokrojonych różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, pistacje) 1 pudełko daktyli bez pestek (ok. 230 gram) + 2 szklanki gorącego mleka do podania (może być zwykłe lub roślinne) Przygotowanie:1. W garnku gotujemy wodę (tyle ile kuskusu, czyli 2 i 2/3 szklanki), cukier i oliwę. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
2. Do dużej miski wrzucamy kuskus i wlewamy gotujący się płyn. Mieszamy. 3. Przykrywamy i nie zaglądamy przez 10 minut. 4. Po 10 minutach wrzucamy orzechy i daktyle. Mieszamy. Odstawiamy. 5. Przed podaniem wkładamy kuskus do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut, w temp. 350 st. 6. Podajemy w miseczkach, do kubków wlewamy gorące mleko. Nie zapominamy o cukrze na stole.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Grysik dobry na wszystko - artykuł z Kuriera Plus
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Daktyle nadziewane orzechami (wegańska)Ciasto z daktylami i orzechami pekanowymi (wegańska) Wegańskie ciasto czekoladowe z orzechami i daktylami (wegańska) Jabłka zapiekane z orzechami (ovo-wege) Zapiekany ryż w sosie truskawkowym (na słodko) (lakto-wege) Suszone śliwki w winie zapiekane pod słodką chmurką (ovo-wege) Naleśniki kukurydziane ze słodko-kwaśnym farszem paprykowym zapiekane pod serem (bez ograniczeń) Czekoladowy przekładaniec z daktylami (ovo-wege) Kotlety z soczewicy z daktylami (wegańska) Słoneczna kasza jaglana z daktylami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Rena 2001-11-17 00:00:00.0