7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

mrożonka "warzywa na patelnię" (trzeba wyjąć ziemniaki - wtedy zostają: brokuły, marchew, papryka, fasola szparagowa, cebula, kukurydza) lub własna kompozycja warzyw
1/3 puszki pędów bambusa
1/3 opakowania grzybów mun

paczka (woreczek) dowolnego ryżu
tłuszcz do smażenia
oregano
pieprz
sól
curry
sos sojowy
natka pietruszki

Przygotowanie:

Na tłuszczu smażymy ryż (wyjęty uprzednio z woreczka) do uzyskania lekko złotawej barwy. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy z dodatkiem oregano, pieprzu i szczypty soli.

Grzyby kroimy na drobne paseczki i wrzucamy do wody (gotujemy w innym garnku wg przepisu z opakowania). Przygotowujemy warzywka wg przepisu dodając pędy bambusa, a później grzyby mun.

Odkrywamy ryż i jeśli "wypił" wystarczającą ilość wody, dolewamy curry wymieszane z sosem sojowym i pozostawiamy do czasu jej wyparowania. Wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Mieszamy z warzywami.

Wskazówki i uwagi:

Grzyby i pędy bambusa radzę przyrządzić już wcześniej, następnie tylko je odgrzać.
Ryż możemy przyprawić ostro, ponieważ warzywa zniwelują smak.
Nadesłał(a) Di_anna, dnia: 2006-01-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ryżowy z warzywami, bambusem i grzybami mun (wegańska)
Ryż zapiekany z warzywami, ciecierzycą i pędami bambusa (wegańska)
Pędy bambusa z warzywami i tofu (wegańska)
Makaron z warzywami i grzybami mun (wegańska)
Tofu z shitake i pędami bambusa w kwaśnym sosie chińskim (wegańska)
Kaszmirski ryż (na mleku, z pędami bambusa, kukurydzą i kiełkami soi) (lakto-wege)
Zupa z pędów bambusa (wegańska)
Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym (wegańska)
Sajgonki "sajgon w kuchni" (z grzybami mun, warzywami i granulatem sojowym) (wegańska)
Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas