7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałkiMagda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
Średnia ocena:
[4.9375
z 16 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [16]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka posiekanych pomidorów - świeżych lub ze słoika albo z puszki (najlepiej całe, bez skórki)
+ 1 szklanka soku z puszki po pomidorach 1 cebula 2 ząbki czosnku (jak kto lubi) 2 łyżki oliwy do smażenia 1/2 szklanki bardzo mocnego wywaru z warzyw 2 łyżki koncentratu 1 łyżka maggi - ja pominęłam, nie dodaję takich rzeczy sól pieprz oregano bazylia szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka śmietanki (w wersji lakto, czyli dla spożywających nabiał; w wersji wegańskiej pominąć) Przygotowanie:W zimie, jeśli ma się pomidory w słoju albo z puszki, odcedzić, zachować cały sok. Pomidory posiekać na kawałki.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, nie przysmażając, dodać pomidory i smażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając, około 2 minuty, dodać po kolei resztę składników oprócz śmietanki, gotować na małym ogniu 5 minut. Przelać do blendera, w dwóch lub trzech porcjach (w wersji lakto-wege dodając śmietankę). Po zmiksowaniu przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Wskazówki i uwagi:Magda napisała: "Zupa-krem musi mieć śmietankę, żeby naprawdę była creme".
Ja oczywiście zrobiłam bez śmietany, bo jestem weganką. Pycha! Śmietana wcale nie jest potrzebna :)
Nadesłał(a) Kuna,
dnia: 2006-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Dzisiaj zjadłem, przepyszne! Polecam gorąco przepis. ;)
~Filip_Mazurek 2013-11-05 18:08:02.749
zjedlismy zupe z mozarella i swieza bazylia, zupa wchodzi do naszego obiadowego repertuaru, jest przepyszna:)
hebiichigo 2012-05-07 17:50:09.649 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa krem z przecieru pomidorowego z czosnkiem (wegańska)Zupa krem z konserwowego groszku z czosnkiem (wegańska) Pomidorowa zupa-krem z sokiem z pomarańczy (lakto-wege) Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska) Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska) Zupa ciecierzycowo-pomidorowa z awokado (prawie krem) (wegańska) Zupa (krem) paprykowo-pomidorowa z grzankami (wegańska) Pomidorowy krem z awokado (wegańska) Sos pomidorowy z cukinią i czosnkiem (wegańska) Zupa-krem z melisy (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Karolina 2015-03-12 17:44:41.014