7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pasztet strączkowo-warzywnyAnka Łazowska: "Pasztet jest b. smaczny - nadaje sie do smarowania lub krojenia w plastry. W ramach eksperymentu - dobry jest z chrzanem."Przepis doskonale nadaje się do zagospodarowania różnych resztek - włoszczyzny z gotowania bulionu, ugotowanych strączkowców, czerstwego pieczywa.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 szklanki soi
1/2 szklanki grochu łuskanego 1/2 szklanki zielonej soczewicy albo fasolki perłowej włoszczyzna z dużą ilościa marchewki, ale bez pora (morze być z gotowania bulionu) cebula 3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie) czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku ew. 2 jajka sól pieprz ew. gałka muszkatołowa ew. cząber oliwa do smażenia (czosnkowa lub zwykła) Przygotowanie:Soję moczę całą noc w 1/2 szklanki wody. Rano gotuję (w nowej wodzie) do miękkości. Tego samego dnia gotuję jeszcze groch i zieloną soczewicę albo fasolkę perłową (po namoczeniu - można i jedno i drugie). Następnie gotuję włoszczyznę bez pora.
Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a warzywa wrzucam do maszynki i mielę. Jeżeli pasztet ma być "aksamitny", mielę także podsmażoną cebulę. Do masy dodaję 3-4 ząbki czosnku (jak ktoś nie lubi, to nie jest to konieczny składnik) oraz bułkę namoczoną w wodzie lub mleku i również przepuszczoną przez maszynkę. Można dodać 2 jajka. Wszystko porządnie mieszam rękami i doprawiam do smaku solą, pieprzem, ewentualnie gałką i cząbrem. Foremkę smaruję czosnkową oliwą (oliwa z wycisniętymi ząbkami czosnku - można samą oliwą; ja wolę z czosnkiem) i wkładam pasztet. Foremki celowo nie wysypuję bułka tartą, bo uważam, że to psuje smak. Foremkę z pasztetem wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i pięke "na oko" (około 50 min.), aż na wierzchu utworzy się brązowawa skórka.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:pasztet strączkowo - grzybowy (wegańska)Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege) Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege) Kotlety strączkowe (wegańska) Kotlety strączkowe (z 3 strączkowców) (wegańska) Strączkowa pasta do kanapek (wegańska) Świeża zielona zupa strączkowa (wegańska) Chlebek Mojżesza (ze strączkowymi i bakaliami) (wegańska) Kanapki z pastą jarzynowo-strączkową (wegańska) Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |