7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 1 osobypapryka zielona lub kolorowa (1 większa lub 2 małe)
cebula (1 szt. lub 2 małe) 1 mała cukinia lub 2 marchewki lub inne warzywa wg uznania opcjonalnie grzybki mun (kilka sztuk) makaron sojowy (paczka 100 g) olej sos sojowy sos sezamowy ew. trochę octu ryżowego sezam opcjonalnie płatki kokosowe lub migdałowe [*] ew. sól Przygotowanie:1. Grzyby mun przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu - moczymy we wrzątku 10 min. i gotujemy.
2. Warzywa myjemy, marchew obieramy ze skórki, wszystko kroimy w paski. 3. Kiedy grzyby będą już gotowe kroimy je w cieniutkie, max. półcentymetrowe paski. 4. Makaron sojowy namaczamy w gorącej wodzie z sosem sojowym (wodę możemy dosolić - musi być słona, żeby makaron nie był bez smaku). 5. Na lekko rozgrzany olej (nie przesadzać z ilością, bo potrawa wyjdzie za tłusta!) wrzucamy sezam i płatki kokosowe lub migdałowe, przyprażamy odrobinę. Uwaga! sezam strzela :) 6. Kiedy sezam lekko się podbarwi wrzucamy resztę warzyw i przesmażamy od czasu do czasu mieszając. Warzywa mają być chrupkie, nie ciapowate (!) 7. Pod koniec smażenia doprawiamy warzywa sosem sojowym, kilkoma kroplami sosu sezamowego (uwaga! ma bardzo intensywny smak, więc nie należy przesadzić!) i ew. odrobiną octu ryżowego. Sos sojowy nadaje potrawie ciemniejszą barwę, więc doprawiając można sobie pomóc solą. 8. Nakładamy makaron i - na jego wierzch - warzywa. Można przyprószyć brzeg talerza sezamem. Wskazówki i uwagi:[*] Chodzi mi o płatki, nie wiórki. Chociaż wiórki też w ostateczności mogą być. W Polsce łatwiej jest dostać płatki migdałowe (migdały blanszowane posiekane na cieniutkie plasterki) niż kokosowe, choć ostatnio i te się pojawiły - i to w zwyklym sklepie, wcale nie egzotycznym.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2006-08-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Warzywa na parze w sosie sezamowym (wegańska)Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska) Kotlety sojowe w panierce sezamowej (wegańska) Warzywa na patelnię z kotletami sojowymi (wegańska) Warzywa duszone ze śmietaną do makaronu (lakto-wege) Zielone warzywa duszone z makaronem (bez ograniczeń) Dip sezamowy na bazie sosu sojowego (wegańska) Makaron ze szparagami i kotlecikami sojowymi (wegańska) Makaron razowy z sojowym pesto (wegańska) Makaron ze szpinakiem i kawałkami kotletów sojowych (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |