7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

średniej wielkości kalafior
3 jajka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora gotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia, a następnie rozgnieść go widelcem lub praską do kartofli. Doprawić, dodać 2 jajka oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać jeszcze bułki tartej.

Formować kotlety i obtaczać je w jajku i bułce. Smażyć do uzyskania chrupiącej brązowej panierki. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Kotlety można podawać na gorąco jako cześć dania głównego, z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę na zimno.

Kotlety mogą spokojnie siedzieć w lodówce przez 2-3 dni.
Nadesłał(a) ~kaczex-zoo, dnia: 2006-08-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

jesli w masie "kotletowej" sa jajka, to wystarczy je panierować w tartej bułce, bez dodatkowego obtaczania w jajku
~dorota 2008-11-13 15:05:53.95

pychaaaaaaaaaaaaa
~kasia 2007-11-16 00:00:00.0

własnie jestem w trakcie smażenia kotlecików, ciekawe jak będą smakowac bo kalafior z zasady uwielbiam :) no zobaczymy
~miza4 2006-08-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z kalafiora z cebulą (ovo-wege)
Kotlety z kalafiora lub kalafiorowo-brokułowe (wegańska)
Kotlety z kalafiora z cebulą i czosnkiem - palce lizać! (wegańska)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Pakora z kalafiora (wegańska)
Krem z kalafiora (wegańska)
Zapiekanka z kalafiora i/lub brokułów (lakto-wege)
Żółta zupa z kalafiora (wegańska)
Zapiekanka z kalafiora w śmietanie (lakto-wege)
Sałatka z kalafiora romanesco (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas