7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa-krem z czerwonej soczewicy, ryżu i miso z algami wakame



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2-3 łyżki suszonych wodorostów wakame
1 filiżanka czerwonej soczewicy
0,5 filiżanki brązowego ryżu
5,5 filiżanki wody
1 saszetka pasty miso
sos sojowy do smaku (ja używam ciemnego)

Przygotowanie:

Wodorosty moczyć w 1,5 filiżanki wody przez około 5 minut. Wodą z wodorostami zalać ryż, dodać sos sojowy, gotować jakieś 20 minut.

Dolać 3 filiżanki wody i wsypać soczewicę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać pastę miso (jedną saszetkę lub około 1 łyżki). Gotować aż do momentu rozgotowania soczewicy, potem dodać jeszcze jedną filiżankę wody.

Gdy wszystko ostygnie, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Na koniec dodać jeszcze trochę sosu sojowego do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy miksera, glony wakame można pokroić przed gotowaniem - wtedy wszystko ładnie przetrze się przez sitko.
Nadesłał(a) ~znikam, dnia: 2006-12-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ale po dodaniu miso sie juz dania nie gotuje!!!!
~kroofka 2011-06-20 18:58:11.273

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z czerwonej soczewicy i ryżu (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z grzankami (wegańska)
Zupa krem z czerwonej soczewicy, pora i marchewki (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Rozgrzewająca i bogato przyprawiona zupa-krem na bazie czerwonej soczewicy (wegańska)
Zupa z miso (wegańska)
Zupa z soczewicy i ryżu (wegańska)
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą (wegańska)
Zupa śniadaniowa miso (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas