7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

"Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym

Światłowody to makaron sojowy lub ryżowy. Tak go zwyczajowo zwiemy u mnie w domu :) Przepis powstał na zasadzie "czym chata bogata", bo chciałam zagospodarować resztki po weekendowych eksperymentach z kuchnią azjatycką :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

* makaron sojowy lub ryżowy
* pół kapusty pekińskiej, takiej średniej, jeśli idzie o gabaryty
* garść suszonych grzybów shiitake (a jeśli komuś udało się kupić świeże, to jego szczęście ;)
* 1 papryka czerwona
* 2 spore cebule, ew. kawałek pora pokrojony w piórka (czyli lekko skośne pół-plasterki)
* imbir - świeży (tak żeby po obraniu i starciu wyszły 2 łyżeczki) lub ostatecznie w proszku
* ząbek czosnku, opcjonalnie, ale ja lubię
* przyprawy: sos sojowy, olej sezamowy, ew. sól i pieprz, może być ziołowy

Przygotowanie:

Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.

W tym czasie zaczynamy przygotowywać warzywa. Najpierw wstępne przygotowania: grzybki shiitake kroimy na paski, dość cienkie. Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na tarce, ewentualne "frędzle" ze źle obranego imbiru odrzucamy. Czosnek obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i siekamy w paski. Kapustę pekińską płuczemy, odrzucamy brzydkie i plamiste liście, bierzemy połówkę i kroimy wzdłuż na 3 części, a później szatkujemy w poprzek. Paski nie powinny być zbyt wąskie, bo to nie sałatka.

Teraz bierzemy się za smażenie: wrzucamy imbir i czosnek na lekko rozgrzany olej (żeby czosnek się od razu nie zwęglił), chwilkę podsmażamy i dodajemy paprykę. Papryka powinna odrobinę zmięknąć, stać się bardziej elastyczna, ale być nadal jędrna. Wtedy dorzucamy grzyby i resztę warzyw: kapustę pekińską i cebulę. Smażymy razem, aż kapusta zmięknie.

Kiedy warzywa są gotowe, doprawiamy potrawę do smaku. Uwaga! Oleju sezamowego dodajemy ostrożnie, kilka kropelek, gdyż ma bardzo przyjemny, ale równocześnie bardzo mocny aromat, który nie powinien zdominować potrawy. Sosu sojowego dodajemy do smaku, ale tyle, żeby potrawa nadal miała ładny kolor. Jeśli staje się zbyt ciemna, a warzywa nadal są niesłone, można sięgnąć po zwykła sól.

Podajemy nakładając makaron, a na to warzywa.

Wskazówki i uwagi:

Wg wskazówek znalezionych w necie grzyby shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko; w przeciwnym razie twardnieją.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-12-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
Smażone tofu z groszkiem cukrowym i kiełkami mung w stylu egzotycznym (wegańska)
Ryż z krótko smażonymi warzywami w stylu chińskim (wegańska)
Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw z egzotycznymi przyprawami (ovo-wege)
Kuskus w stylu marokańskim - z warzywami duszonymi z rodzynkami, czarnuszką i kolendrą (wegańska)
Tofu w stylu meksykańskim (wegańska)
Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska)
Egzotyczny deser : krem z mango (lakto-wege)
Kotlety z bakłażana z egzotycznej marynaty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas