7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa-krem z pokrzywy

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki wywaru z warzyw
8 szklanek młodych liści pokrzywy
3 łyżki oleju (ew. masła w wersji laktowegetariańkiej)
2 łyżki mąki
sól
pieprz

ew. 2 jajka, ugotowane na twardo, do dekoracji

Przygotowanie:

W dużym naczyniu mieszamy wywar z warzyw i 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy dobrze umytą pokrzywę, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia do 4 minut. Pokrzywę wraz z woda wlewamy do miksera i robimy puree, które ponownie przenosimy do garnka. Gotujemy na małym ogniu.

W innym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę ubijając tak długo, aż otrzymamy gładką masę. Wlewamy ją do pokrzywy, całość dokładnie mieszamy cały czas gotując. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być gęsta i kremowa.

Zupę nalewamy do talerzy. W wersji ovo-wege w środku każdego talerza układamy parę kawałeczków jajka.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Dziwny powrót pokrzywy - artykuł z Kuriera Plus
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z młodej pokrzywy (lakto-wege)
Zupa z pokrzywy ze szczypiorkiem i grzankami (wegańska)
Pokrzywy w majonezie (ovo-wege)
Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege)
Zupa-krem z melisy (lakto-wege)
Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege)
Zupa krem warzywna (lakto-wege)
Zupa krem z pieczarek (bez ograniczeń)
Zupa-krem z jarmużu (wegańska)
Zupa krem z kalarepy (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas