7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 szklanki wywaru z warzyw
8 szklanek młodych liści pokrzywy 3 łyżki oleju (ew. masła w wersji laktowegetariańkiej) 2 łyżki mąki sól pieprz ew. 2 jajka, ugotowane na twardo, do dekoracji Przygotowanie:W dużym naczyniu mieszamy wywar z warzyw i 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy dobrze umytą pokrzywę, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia do 4 minut. Pokrzywę wraz z woda wlewamy do miksera i robimy puree, które ponownie przenosimy do garnka. Gotujemy na małym ogniu.
W innym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę ubijając tak długo, aż otrzymamy gładką masę. Wlewamy ją do pokrzywy, całość dokładnie mieszamy cały czas gotując. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być gęsta i kremowa. Zupę nalewamy do talerzy. W wersji ovo-wege w środku każdego talerza układamy parę kawałeczków jajka.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Dziwny powrót pokrzywy - artykuł z Kuriera Plus
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa z młodej pokrzywy (lakto-wege)Zupa z pokrzywy ze szczypiorkiem i grzankami (wegańska) Pokrzywy w majonezie (ovo-wege) Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege) Zupa-krem z melisy (lakto-wege) Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege) Zupa krem warzywna (lakto-wege) Zupa krem z pieczarek (bez ograniczeń) Zupa-krem z jarmużu (wegańska) Zupa krem z kalarepy (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |