7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahiniKlasyczna przekąska/przystawka kuchni arabskiej, znana też w części krajów śródziemnomorskich. Oryginalna nazwa to baba ghanouj (lub baba ghanoush). Świetnie nadaje się do podania na różnych przyjęciach oraz jako przekąska.
Średnia ocena:
[4.5
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny 4-5 łyżek tahini 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli opcjonalnie odrobina pieprzu lub mielonego kuminu garść świeżej natki pietruszki do posypania Przygotowanie:Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.
Po wyjęciu czekamy, aż bakłażan przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny i tahini i mieszamy. Siekamy drobniutko czosnek, mieszamy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Wskazówki i uwagi:Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Nadesłał(a) ~samira,
dnia: 2007-06-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: od znajomej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Baaardzo dobre :) Na początku pomyślałam, że dobre, ale hummus zdecydowanie lepszy. Jednak im dłużej próbowałam, tym bardziej mi smakowało :) Baba i hummus różnią się nie tyle konsystencją, co gładkością. Oba pycha! Genialne z pieczywem i pomidorem.
patrycccja 2009-06-22 14:43:37.77 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska)Pasta z tofu i tahini (wegańska) Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska) Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini (wegańska) Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska) Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska) Pasta / dip z orzechami włoskimi i Rokpolem (lakto-wege) Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki (lakto-wege) Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem (wegańska) Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Ireth 2013-05-13 18:51:13.644