7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami

Znalazłam bardzo podobny przepis do wcześniej podawanego: Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini, tyle że ten jest zrobiony z dodatkiem różnych warzyw. Baaardzo dobre wyszło, więc wstawiam również rozszerzony przepis :) Polecam obie wersje.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4-5 łyżek tahini
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
ew. odrobina pieprzu cayenne
garść świeżej, posiekanej natki pietruszki do posypania

2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 pomidory
1 mała czerwona cebula (może być też biała, raczej łagodna)

Przygotowanie:

Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.

W międzyczasie obieramy i ucieramy na tarce marchewki. Selera oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy w drobne plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę (ale bez przesady!). Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobna kosteczkę.

Po wyjęciu bakłażana czekamy aż przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny, oliwę i tahini i mieszamy.

Siekamy drobniutko czosnek, rozcieramy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Wrzucamy też marchewkę, selera naciowego, i cebulę (pomidory jeszcze czekają). Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy.

Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2007-06-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: -
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

raczej na pewno jest to dip a nie pasta,na kanapki zdecydowanie się nie nadaje,jako dodatek do pity świetne
autor anonimowy 2007-09-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)
Pasta z tofu i tahini (wegańska)
Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska)
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini (wegańska)
Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska)
Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska)
Dip z awokado i serka wiejskiego (do warzyw i chipsów) (lakto-wege)
Dip salsa verde do surowych warzyw (ovo-wege)
Pasta / dip z orzechami włoskimi i Rokpolem (lakto-wege)
Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas