7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywamiZnalazłam bardzo podobny przepis do wcześniej podawanego: Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini, tyle że ten jest zrobiony z dodatkiem różnych warzyw. Baaardzo dobre wyszło, więc wstawiam również rozszerzony przepis :) Polecam obie wersje.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 4-5 łyżek tahini 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli ew. odrobina pieprzu cayenne garść świeżej, posiekanej natki pietruszki do posypania 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory 1 mała czerwona cebula (może być też biała, raczej łagodna) Przygotowanie:Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.
W międzyczasie obieramy i ucieramy na tarce marchewki. Selera oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy w drobne plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę (ale bez przesady!). Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobna kosteczkę. Po wyjęciu bakłażana czekamy aż przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny, oliwę i tahini i mieszamy. Siekamy drobniutko czosnek, rozcieramy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Wrzucamy też marchewkę, selera naciowego, i cebulę (pomidory jeszcze czekają). Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2007-06-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: -
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)Pasta z tofu i tahini (wegańska) Pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i oregano (wegańska) Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini (wegańska) Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska) Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska) Dip z awokado i serka wiejskiego (do warzyw i chipsów) (lakto-wege) Dip salsa verde do surowych warzyw (ovo-wege) Pasta / dip z orzechami włoskimi i Rokpolem (lakto-wege) Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
autor anonimowy 2007-09-29 00:00:00.0