7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osób2 filiżanki mąki pszennej pełnej (razowej)
1 łyżeczka sody do pieczenia 240 g tofu (na "mleko" sojowe) 1,5 filiżanki wody 1/3 filiżanki oleju + olej do smażenia dodatki: 3 łyżki syropu klonowego lub dżem składniki dodatkowe (do wyboru): - 1 filiżanka jagód - lub 1 filiżanka namoczonych rodzynek, utartego jabłka, posiekanego banana Przygotowanie:Mąkę przesiać, zmieszać wszystkie suche składniki. Aby otrzymać mleko sojowe, należy zmiksować 1 i 3 filiżanki wody z 240 g tofu. Wymieszać składniki płynne i dodać do suchej mieszanki. Zmiksować dokładnie, ale pozostawić trochę grudek, które sprawią, że ciasto będzie puszyste. Jeśli masa będzie zbyt gładka, naleśniki będą twarde. Ciasto powinno się lać - jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę wody.
Naoliwić delikatnie patelnię, upewnić się, że jest dostatecznie rozgrzana (kropla wody powinna zrosić się na tłuszczu). Wlać łyżkę masy na patelnię, kiedy pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć 2-3 minuty. Podawać z syropem klonowym lub dżemem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wydawnictwo Vegan
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Kurcze, przepisy z książki Klapera są zazwyczaj niezawodne i naprawdę fajne. Z tym jednak, muszę przyznać, jest coś nie tak. Na pewno w cieście brakuje soli, ale i konsystencja jest nie teges - taka... ciapowata. Ogólnie duże rozczarowanie. Może coś w czasie tłumaczenia/ przepisywania się pokaszaniło... w tej formie jaka jest powyżej na pewno nie polecam.
patrycccja 2010-10-31 13:20:49.025 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Naleśniki razowe z mąki orkiszowej (wegańska)Razowe amerykańskie naleśniki z syropem truskawkowym (wegańska) Lekka, wiosenna, szpinakowa (lakto-wege) Lekkie i pożywne śniadanko jaglane (wegańska+miód) Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska) Sos czosnkowy lekki i prosty (lakto-wege) Lekki chleb z pełnej mąki (wegańska) Tortilla razowa (ovo-wege) Razowe placuszki (wegańska) Sałatka pyszna (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Coś z tym przepisem faktycznie jest nie tak.
Ciasto niby się lało, ale mimo dokładnego miksowania ciągle miało grudki tofu. W rezultacie po raz pierwszy na mojej superteflonowej patelni naleśniki nie chciały się smażyć, przywierały i nie dawały się ładnie przewracać.
Nie polecam, chyba że ktoś ma tofu do zmarnowania :-(
~Olalalala 2012-02-24 15:48:20.096