7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa-krem cebulowa

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 21 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 duże cebule
2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
1,5 litra wywaru warzywnego lub bulionu z kostki
kawałek czerstwego pieczywa (2-3 kromki chleba, 1 bułka)
sól
pieprz
tymianek i/lub majeranek

Przygotowanie:

Cebule pokroić byle jak, wrzucić do garnka na rozgrzany olej, posolić, poddusić pod przykryciem. Cebula ma się zeszklić, ale jak się zrumieni albo nawet trochę przypali, też nie ma problemu.
Cebulę zalać wodą i dorzucić wegetariańskie kostki "rosołowe" (albo zalać wywarem warzywnym). Dodać pieprz, zioła, gotować kilka minut. Dorzucić kawałek czerstwego pieczywa (co nam akurat zostało - wszystko się nada). Pieczywo ma się w zupie rozgotować przez kilka minut.

Następnie zdjąć zupę z ognia i zmiksować lub przetrzeć przez sito (łatwiej i bezpieczniej najpierw ją przestudzić, ale zwykle nie ma na to czasu). Zupa ma mieć gładką konsystencję i być dość gęsta.

Wskazówki i uwagi:

1. Czas przygotowania - przy dobrej organizacji pracy - można skrócić nawet do 20 minut, tak więc jest to potrawa dość ekspresowa.

2. Smak zupy zależy od pory roku. Na wiosnę, gdy cebula jest młoda, zupa jest słodkawa. Późną jesienią i zimą jest ostra i wyrazista. Zawsze jednak jest rozgrzewająca i sycąca.

3. W wersji wegańskiej zupę polecam podać posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Dla lakto-wegetarian smaczną propozycją będzie posypanie zupy tartym żółtym serem albo położenie na wierzch zupy śmietanowego kleksa. Inną propozycją jest też przygotowanie grzanek do zupy.
Nadesłał(a) bartolome, dnia: 2007-07-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwielbiam bieda-zupy. Polecam do tej dodać jeszcze papryki wędzonej, bajka.
~KatBe 2019-03-10 10:53:25.269

Najlepsza
Szopik 2019-03-04 10:20:24.379

Bardzo smaczna, tania oraz łatwa w przygotowaniu zupka. Dobrym pomysłem jest dodanie prażonego słonecznika (jak podpowiada autorka we wskazówkach)
Fajnie jak jest co pogryźć w takiej zupie :)
A faktycznie wyszło tak dobre, że porcja dla 4 osób, została pochłonięta przez jedną (w 1 dzień) :D
amanda3601 2016-12-11 09:33:29.189

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa - krem cebulowa z ciecierzycą i kuminem (wegańska)
Zupa-krem cebulowa z grochem i grzankami czosnkowymi z chleba żytniego (wegańska)
Cebulowy krem z dyni (wegańska)
Pół-krem cebulowy (wegańska)
Zupa cebulowa z marchewką (lakto-wege)
Zupa cebulowa z grzankami (bez ograniczeń)
Korzenna zupa cebulowa. (wegańska)
Zupa cebulowa na winie (wegańska)
Francuska zupa cebulowa (wegańska)
Zupa cebulowo-chlebowa z grzankami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas