
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dosa z mąki pszennej razowejJest to przepis kuchni indyjskiej. Dosa to cienkie naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, jedzone na śniadania i obiady. Oczywiście ma wiele odmian i podaje się go z różnymi dodatkami, np. z warzywami przyprawionymi curry (masala dosa) bądź różnymi czatnejami (czatnej to rodzaj gęstego słodko-pikantnego sosu popularnego w Indiach, do kupienia również w Polsce, można go też zrobić samodzielnie). Tutaj podaję wersję z pszennej mąki razowej.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 i 3/4 szkl. mąki pszennej razowej
garść świeżych liści kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego 5 łyżek oleju Przygotowanie:
Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski. Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szkl. letniej, przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni. Dziury dozwolone :) Smaż dosę na średnim ogniu 2-3 min. z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. Wskazówki i uwagi:W Indiach najpopularniejszą wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Ze względu na niedostępność tej odmiany w Europie, można przygotować równie smaczną wersję z pełnej mąki.
Jednym z wariantów jest pikantna wersja przygotowana z użyciem warzyw (ziemniaki, cebula, imbir, czosnek) przyprawionych curry, podawana z kokosowym, bądź jogurtowym czatnejem.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2007-07-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dosa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
dosa są pyszne! polecam na smażącego się placuszka rozbić jajko i rozprowadzić je delikatnie, a potem wysmażyć jak w przepisie.
Olenika:) "prawdziwa" dosa nie ma nic wspólnego z tortillą. naprawdę polecam, zwłaszcza z ostrym chutney. ~alisesa 2011-01-18 19:48:38.982 ![]() Olenika92 2008-10-23 16:10:35.361 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb pszenny razowy (wegańska)Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska) Dosa (wegańska) Naleśniki razowe z mąki orkiszowej (wegańska) Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska) Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej) (wegańska) Laddu - słodkie kulki z prażonej mąki pszennej i kukurydzianej (lakto-wege) Super czekoladowe ciasto z wiśniami (bez mąki pszennej!) (bez ograniczeń) Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Bułka pszenna (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~wimana 2011-03-03 05:05:38.96