7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tort warzywny

Inspirowany GreenWay'em ;)

Średnia ocena: [4.785714285714286 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [23]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

naleśniki:
mąka razowa [lub zwykła pszenna + otręby ;)]
woda / mleko
2 łyżki oleju [wlane do ciasta]

sos pomidorowy:
1-2 puszki pomidorów lub ok. 2 koncentraty
mała cebula
3 ząbki czosnku [wg uznania]
sól
pieprz
oregano

szpinak:
paczka mrożonego szpinaku
mała cebulka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 jajko [opcjonalnie]

inne dodatki:
por
500 g sera żółtego
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki - proporcje wg uznania, każdy ma swój patent. Usmażyć 6-8 naleśników, w zależności od tego jak je będziemy przekładać. Nie używałam oleju do smażenia, ponieważ był już dodany do ciasta. Dzięki temu naleśniki są bardziej zbite i kształtne.

Sos pomidorowy: podsmażyć na patelni cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, a gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Posolić i posypać pieprzem. Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić drewnianą łyżką i pozwolić trochę się pogotować na patelni. Gdy sos zrobi się gęstszy, ponownie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli będzie problem z zagęszczeniem go, polecam zagęścić mąką.

Szpinak wrzucić na patelnię, pozwolić, aby się rozmroził. Dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Gdy woda odparuje, można wbić surowe jajko, aby "sos" się lekko zagęścił. Doprawić do smaku.

Pora pokroić na grubsze paseczki i zalać wrzątkiem, żeby trochę zmiękł. Można go potem doprawić solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w kostkę [ok. 1cm/1cm].

Do tortu używamy zwykłej tortownicy ;) utrzyma ona wszystkie warstwy na miejscu. Naleśniki przekładamy przygotowanymi składnikami: naleśnik - szpinak - naleśnik - sos pomidorowy + ser - naleśnik - por - itd. Górę posmarować sosem pomidorowym, posypać kostkami sera i pietruszką.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika - niestety nie pamiętam temperatury, ale może to być ok. 200°C. Piec tak długo, aż ser z wierzchu się roztopi.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi bardzo fajne danie :) Smacznego!
Nadesłał(a) a_h_a, dnia: 2007-09-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Jest pyszny! Por sparzony wrzątkiem - niby nic, ale podbija wyrazistość. Do szpinaku dodaję zawszę mieloną gałkę muszkatołową, a tym razem również pieprz młotkowany z kolendrą (fajnie chrupią ich drobinki). Mam ochotę zrobić teraz wersję wegańską. Zamiast jajek - mąka ziemniaczana i kukurydziana. Co do zastępnika sera - trzeba pokombinować :)
ankaaa 2019-02-02 16:30:45.397


zrobiłam i taka moja rada - dobrze sosy doprawić - szczególnie pomidorowy następnym razem tabasco potraktuję :)
dariak1987 2013-10-15 13:58:53.425

Po raz kolejny głoszę moje uwielbienie dla wegańskiej wersji tego torciku! Obłędnie pyszna, jest na mojej liście top 10 puszkowych przepisów! ;)
Luna7 2013-04-13 22:55:41.326

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Warzywny tort naleśnikowy (wegańska)
Tort warzywny z białych i zielonych warzyw (lakto-wege)
Warzywny tort naleśnikowy czerwono-zielony (bez ograniczeń)
Tort truskawkowy (wegańska)
Tort arbuzowy (wegańska & RAW)
Tort bezjajomlek (wegańska)
Tort Ambasador (wegańska)
Tort makowy (wegańska)
Tort Czerwonego Kapturka (lakto-wege)
Tort naleśnikowo-serowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas