
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Kalafior chrupiący z sosem grzybowo-czosnkowo-śmietanowym, pycha!Zamiast pieczarek do potrawy moża użyć kurek, też naprawdę pysznie to wychodzi :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:kalafior,
oliwa z oliwek bądź olej sos: 200 ml słodkiej śmietanki, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, pieczarki, trochę masła - powiedzmy łyżka pieprz i sól Przygotowanie:
Kalafora dzielimy na średniej wielkości różyczki, na paltelni podgrzewamy olej.
Do garnka wrzucamy masło, jak się rozpuści dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucamy pokrojone grzybki, od razu solimy i dodajemy pieprzu, dolewamy śmietanki i zostawiamy na ogniu na ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Wskazówki i uwagi:Na talerz wykładamy najpierw sos, potem dopiero kalafiora, żeby pozostał chrupki ;)
Nadesłał(a) rudaaa,
dnia: 2007-11-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Bardzo smaczne i pożywne danie. Ja użyłam rozgotowanego ziemniaka z wodą zamiast śmietany i masło roślinne zamiast zwykłego. Ten wariant polecam w wersji wegańskiej. Jeśli chodzi o grzyby, to pokrojone w plasterki zajączki i czarne łepki nadają bardziej "grzybowy" smak i mocniejszy aromat. Lepiej też wiążą sos.
Apropos wcześniejszych komentarzy: Aby kalafiorki były chrupiące należy wrzucić je do patelni lub garnka wypełnionego rozgrzanym olejem. Tylko poczekać aż wyschną porządnie po myciu, bo strasznie stzela jeśli się dostanie choć odrobina wody. vyxen 2008-09-11 12:03:59.0
to znaczy, że smazysz go na oleju i czekasz az zrobi sie chrupiacy
autor anonimowy 2008-03-07 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora (lakto-wege)Egzotyczne kuleczki grzybowe w sosie czosnkowym (wegańska) Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege) Sos czosnkowy śmietanowo-majonezowy, np. do pity (lakto-wege) Sos śmietanowo-majonezowy czosnkowy by Viluir (bez ograniczeń) Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege) Kalafior w sosie koperkowym lub koperkowo-czosnkowym (wegańska) Orientalna kostka sojowa w sosie sojowo-grzybowo-miodowo-czosnkowym (wegańska+miód) Sos grzybowy na zasmażce (lakto-wege) Sos grzybowy najprostszy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Całość smaczna, ale dla mnie niestety w smaku za tłusta.
mordoklejka 2008-11-20 19:54:54.527